De zoektocht naar nieuwe maritieme jongerenambassadeurs is gestart!

02-10-2020 IRO news

De zoektocht naar nieuwe maritieme jongerenambassadeurs is gestart!
De zoektocht naar de nieuwe maritieme jongerenambassadeurs van het studiejaar 2020/2021 is sinds september gestart. Nederland Maritiem Land gaat voor het 8e jaar op rij op zoek naar maritieme studenten of young professionals die een jaar lang de maritieme wereld in beeld willen brengen en hun ervaringen willen delen. De ambassadeurs bezoeken maritieme bedrijven, varen mee op bijzondere schepen en zitten front row bij evenementen. En dat alles leggen ze vast om andere jongeren enthousiast te maken voor een maritieme opleiding en carrière. 

Corona en maritieme jongerenambassadeurs 

Vanwege alle onzekerheid die in Nederland volgde naar aanleiding van de komst van het coronavirus, heeft Nederland Maritiem Land ervoor gekozen de pitchdag uit te stellen. Normaal vond deze altijd plaats in mei/juni voorafgaand aan het schooljaar waarin de jongeren als ambassadeurs te werk zouden gaan. Dit jaar vindt de verkiezing plaats na de zomervakantie, namelijk op 15 oktober. De gekozen maritieme jongerenambassadeurs zullen vanaf november het stokje overnemen van hun voorgangers Bas, Danique en Jesper. 

Tijdens het begin van het schooljaar 2020/2021 is de kans groot dat fysieke evenementen en open dagen nog geen doorgang kunnen vinden door Covid-19. De jongerenambassadeurs zullen daarom inzetten om op een digitale wijze jongeren te helpen bij de studie- en beroepskeuze. Ze delen graag de aankomende evenementen van maritieme scholen onder de volgers. Verder staan ze natuurlijk open om (aangepast aan de huidige maatregelen) langs te komen aan boord van schepen, op scholen en een kijkje te nemen bij maritieme bedrijven 

Wat doet een maritieme jongerenambassadeur? 

De huidige jongerenambassadeurs (Bas, Danique en Jesper) bezochten afgelopen jaar Offshore Energy 2019 om op onderzoek uit te gaan wat de offshore sector nu precies is. Voor Jesper meteen een mooie kans om een stageplek te zoeken, aangezien hij vanaf de zomer van 2020 stage ging lopen aan boord van een zeeschip. De jongerenambassadeurs waren uitgenodigd bij het gala, waar ze de genomineerden met hun vragen het vuur aan de schenen mochten leggen. Tijdens de beurs Europort in Rotterdam openden de Bas, Danique en Jesper de beurs, waarna ze rondleidingen aan middelbare scholieren hebben gegeven, maar ook Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen hebben ontmoet. Verder nam Danique ons mee naar haar opleiding, liet Bas ons meer zien aan boord van het binnenvaartschip waar hij stage loopt en mochten we met Jesper meekijken met de fysieke trainingen die hij moest volgen ter voorbereiding tot zijn stage als Maritiem Officier.  

Ook zijn ze aan boord geweest van de Zr. Ms. Van Speijck van de Koninklijke Marine, waarbij ze van dichtbij helikopters, F16’s en een onderzeeboot hebben gezien! Om de basisschoolleerlingen te bereiken is er een gastles opgenomen, die bij basisscholen een korte inkijk in de maritieme sector geeft. 

Word jij maritieme jongerenambassadeur? Maak je dan maar op voor een drukke week van 7 t/m 14 november. Dan vindt namelijk de Maritime Week plaats. Dit jaar zullen er veel online evenementen plaatsvinden, maar waar het kan natuurlijk ook fysiek. Als jongerenambassadeur mag je hier verslag van doen.  

Geïnteresseerd? 

Een studiejaar lang doen de maritieme jongerenambassadeurs dit soort bijzondere ervaringen op en leggen ze hun belevenissen vast om andere jongeren te interesseren voor een studie en baan binnen de maritieme wereld. Op Facebook, Instagram en de website www.maritimebyholland.nl, maar ook live tijdens maritieme evenementen. Bij het netwerken, interviewen en vloggen worden de ambassadeurs ondersteund door een professioneel communicatieteam. Naast een kijkje achter de schermen, krijgen ze een geweldige introductie binnen de sector en bouwen ze binnen een jaar een uitgebreid netwerk op. 

Studenten afkomstig van maritieme mbo-, hbo- en universitaire opleidingen en young professionals die minder dan twee jaar werkzaam zijn in de sector kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de functie van maritieme jongerenambassadeur. Na de aanmelding worden de kandidaten uitgenodigd voor de digitale pitchdag op donderdag 15 oktober. In maximaal vijf minuten vertellen ze waarom juist zij de nieuwe ambassadeur moeten worden. Ze mogen gebruik maken van presentatietechnieken als Powerpoint, video of social media.  

Meer informatie 

Ben jij of ken jij iemand die andere jongeren inspireren kan inspireren om te kiezen voor een opleiding en baan binnen de maritieme wereld? Neem dan nu een kijkje op https://maritimebyholland.nl/aanmelden/  

Of zie je als bedrijf een samenwerking met de maritieme jongerenambassadeurs wel zitten? Neem dan contact op met Willeke Ruijtenberg via willeke@maritiemland.nl en 010-7470076