DEME Offshore installeert met succes DolWin6 HVDC-kabel met ‘Living Stone’ aangedreven door LNG

13-07-2021 IRO news

DEME Offshore installeert met succes DolWin6 HVDC-kabel met ‘Living Stone’ aangedreven door LNG

Eerste project waarbij een kabellegschip de kabels installeert terwijl het wordt aangedreven door LNG

In het kader van een baanbrekend project heeft DEME Offshore met succes de DolWin6 HVDC-kabel (voor hoogspanningsgelijkstroom) in de Noordzee gelegd, met de inzet van zijn DP3-schip ‘Living Stone’. Dit is de eerste keer dat een kabellegschip kabels installeert terwijl het wordt aangedreven door LNG, dat de uitstoot drastisch vermindert.

De ‘Living Stone’ laadde begin juni de kabels bij de Nexans-fabriek in het Noorse Halden en transporteerde ze naar de offshore site in het Duitse Bight.

Gebundelde kabels
Het gespecialiseerd schip van DEME bewees wederom zijn unieke capaciteiten. Met een systeem van twee draaitafels is de ‘Living Stone’ uitermate geschikt om gebundelde HVDC-kabels te leggen. Het HVDC-kabelpaar werd aan boord van de ‘Living Stone’ gebundeld met de glasvezelkabel en naadloos geïnstalleerd.

DolWin6 heeft een transmissiecapaciteit van 900 MW en is eigendom van en wordt beheerd door transmissiesysteembeheerder TenneT. De HVDC-kabel loopt van verschillende offshore windparken in Duitsland via Norderney naar het Duitse vasteland.

Bart De Poorter, General Manager DEME Offshore Renewables, merkt op: “Wij zijn bijzonder trots dat ons kabellegschip ‘Living Stone’ opnieuw een succesvolle campagne heeft afgerond. De realisatie van het project op LNG is een andere belangrijke mijlpaal en benadrukt nogmaals de ongeëvenaarde technische capaciteiten van de ‘Living Stone’ en zijn bemanning.”