Naval Group en Royal IHC presenteren hun strategische samenwerking voor de vervanging van de Nederlandse Walrusklasse-onderzeeboten

07-02-2019 Member news

Naval Group en Royal IHC presenteren hun strategische samenwerking voor de vervanging van de Nederlandse Walrusklasse-onderzeeboten

Royal IHC en Naval Group hebben een overeenkomst gesloten om samen te werken in het programma voor de vervanging van de Walrusklasse-onderzeeboten van de Koninklijke Marine. Zij vormen een robuust kernteam waarin beide partners hun complementaire ervaring inbrengen op het gebied van het ontwerpen en vervaardigen van complexe maritieme en defensiesystemen. De samenwerking is een belangrijke stap in het bij elkaar brengen van een groep bedrijven met de beste kwaliteiten voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe onderzeeboten. Deze bundeling van kennis, kunde en ervaring biedt de Nederlandse maritieme sector bovendien de mogelijkheid om de komende decennia verder te groeien op het gebied van de ontwikkeling en productie van onderzeeboten.

Naval Group is een toonaangevende bouwer van onderzeeboten met een bewezen staat van dienst in het produceren van onderzeeboten door middel van industriële samenwerking met lokale experts, bijvoorbeeld in Australië, Brazilië of India. IHC is een internationaal opererend bedrijf dat jarenlange ervaring heeft met het bouwen van geïntegreerde complexe schepen en systemen. Met deze samenwerking combineren deze twee industriële partners hun complementaire expertise, om zo de beste oplossing aan te kunnen bieden aan de Koninklijke Marine. Naval Group zal samen met de Nederlandse autoriteiten het ontwerp voor de onderzeeboot definiëren, terwijl Royal IHC de bouw en de ‘outfitting’ zal verzorgen.

Deze overeenkomst past volledig in Naval Group’s visie op industriële samenwerking en sluit tegelijkertijd goed aan bij de doelstelling van de Defensie Industrie Strategie die onlangs door het Ministerie van Defensie is gepubliceerd. Bovendien is deze samenwerking een belangrijke stap naar maximale betrokkenheid van het Nederlandse maritieme cluster.

“Naval Group beoogt een aanwezigheid in Nederland voor de lange termijn en heeft inmiddels een robuust netwerk opgebouwd van meer dan zeventig Nederlandse industriële partners. De laatste anderhalf jaar hebben we contacten gelegd met de Nederlandse industrie en kennisinstituten en hebben we onze lokale aanwezigheid versterkt met enkele belangrijke mijlpalen, zoals de vestiging van Naval Group Netherlands in Den Haag. Vandaag bundelen we onze krachten met Royal IHC om de Koninklijke Marine te ondersteunen met het verkrijgen van de meest capabele onderzeeboot die voldoet aan de specifieke behoeften van een eersterangs NAVO-partner,” stelt Naval Group CEO Hervé Guillou tijdens de ondertekeningsceremonie.

Dave Vander Heyde, CEO van Royal IHC, geeft aan: “Royal IHC is blij met dit partnerschap met Naval Group, niet alleen vanwege de uitstekende staat van dienst in het bouwen van onderzeeboten, maar ook vanwege de waarden die wij als bedrijven met elkaar delen. We zijn toegewijd, betrouwbaar, en kunnen het ‘best value product’ aanbieden. We bevinden ons in een uitstekende positie om ervoor te zorgen dat een sterke Nederlandse content basis wordt gelegd. Met de gedeelde waarden als onderdeel van ons DNA zijn we vol vertrouwen dat we samen de beste oplossing kunnen bieden voor de vervanging van de Nederlandse Walrusklasse-onderzeeboten.”

Mark van Rooij, CEO van Naval Group Netherlands, voegt daar aan toe: “Het vormen van dit kernteam is onderdeel van onze lange termijn-verbintenis met Nederland. De focus van onze samenwerking is om de technisch beste en meest kostenefficiënte oplossing voor Nederland te bieden. Het is de verwachting dat het industriële samenwerkingsprogramma dat we verder gaan opzetten, de komende decennia de Nederlandse economie zal versterken. Het is onze ambitie gebruik te maken van de uitgebreide kennisbasis in Nederland op het vlak van onderzeeboten, en om deze te versterken en vervolgens te behouden.”

De komende maanden zullen Naval Group en Royal IHC hun partnerschap versterken met het beoordelen van productielocaties in Nederland en met een verdere dialoog met de Nederlandse industriële partners.