Nieuw lid in de schijnwerpers: DroneQ Aerial Services

25-05-2020 Member news

Nieuw lid in de schijnwerpers: DroneQ Aerial Services

IRO heeft recentelijk DroneQ Aerial Services als nieuw lid mogen verwelkomen. In een persoonlijk interview met John Troch maken wij kennis met DroneQ Aerial Services.

Waar blinken jullie in uit?

“DroneQ verzorgt drone ondersteunende activiteiten voor met name de offshore industrie. Wij hebben een offshore achtergrond, voornamelijk met onderwaterrobots om inspecties uit te voeren. Dat hebben we 20 jaar gedaan, en dat passen wij nu toe in de drone industrie. Het hele concept is opgebouwd op basis van ISO normering, zodat we volledig aantoonbaar in control zijn over hetgeen wat we doen.

We voeren o.a. inspecties uit, zoals visuele inspecties, video inspecties en er is een nieuw segment toegevoegd en dat is drone delivery, het vervoeren van bijvoorbeeld oliemonsters of computeronderdelen. Verder brengen we ook gebieden in kaart, zoals zeegebieden. Kortom een heel breed palet.

Het voordeel van het inzetten van drones is tweeledig, het is zeer snel én goedkoop. Vervoeren van urgente medicijnen of onderdelen per helikopter kost ongeveer 3500 euro per uur en voor een drone heb je maar 200 euro per uur aan kosten. Een drone heeft daarnaast 200 keer minder emissie dan een helikopter. “

Wat trok jullie over de streep om lid te worden?

“IRO is een begrip. Het geeft ons de mogelijkheid om onze activiteiten aan een breder publiek te presenteren. Jullie zijn geadviseerd door een projectleider van het NHN, die werkt aan het project MDI (Maritime Drone Initiative). De marketing werkt dus blijkbaar prima!”

Wat hebben jullie de andere leden te bieden?

“Wij kunnen IRO leden hoogwaardige inspecties en algemene drone ondersteuning bieden. Het embedden binnen operationele processen van het desbetreffende bedrijf, dat is een heel belangrijke meerwaarde. Wij zijn dus in staat om onze diensten onderdeel te laten vormen van operationele processen van klanten.”

Hoe blijven jullie zichtbaar in deze coronatijd?

“Corona heeft gelukkig een minimale impact op ons bedrijf. Het voordeel is dat wij in kleine teams werken, dan is het te overzien. De vluchtvoorbereiding vindt remote plaats, het vliegen zelf is maar 10%. Het risico van fysiek contact is dus heel laag. Daarnaast hebben wij alles in eigen beheer, voor de opdrachtgever betekent dat een laag risicoprofiel wat betreft levering. Behalve bij slecht weer, daar hebben we dan geen invloed op! Drones zijn verder altijd inzetbaar. We worden nu actief gebeld door klanten voor grote projecten. Vooral drone delivery doet het goed. Ze weten ons nu ook goed te vinden en de vraag is alleen maar toegenomen.”