UPDATE Air-Wave Protector

07-04-2020 Corona

UPDATE Air-Wave Protector

Hierbij een update over de Air-Wave.org Protector: een combinatie van een snorkelmasker, een luchtpomp met een filter en een koppelstuk om zorgprofessionals te beschermen tegen besmetting met COVID-19.
Het apparaat is in feite klaar; we hebben diverse tests gedaan: zelf, bij ProCare, de TU Delft en in een aantal ziekenhuizen. Denk hierbij aan: Face fit test, CO2 test, Comfort/langdurige draagbaarheid, indicatieve Inward Leakage Test.

Inward Leakage Test
Wij hebben een hiermee vergelijkbare test op eigen gelegenheid verricht. We willen deze test graag formeel door TNO of ProQares laten verrichten. De capaciteit van deze organisaties is momenteel echter 100% toegewezen aan het RIVM.

Air-Wave.org vraagt de Overheid dringend om toestemming om deze laatste test ook bij TNO of Procaris te laten doen. Zo kunnen onze onderzoeksresultaten, die van ProCare Safety, de deelnemende ziekenhuizen en VFA Solutions (filtermateriaal) onafhankelijk worden gevalideerd.

Voor hen die dit COVID-masker nog niet kennen:

  • De Air-Wave Protector is in eerste instantie bedoeld voor medisch personeel in de ziekenhuizen – zij moeten veilig kunnen werken
  • Dit is één van de initiatieven die werken met het Decathlon snorkelmasker; dit initiatief is op een haar na gereed om te worden uitgerold over alle ziekenhuizen
  • Ter info: initiators Marc Derks en Tim Lodder bedachten deze variant, brachten snel een grote groep specialisten samen en zetten het op de rails. Hun namen zijn geen geheim. Echter, aangezien zij bijna 24/7 werken dit project te laten slagen, komen zij zelf liefst zo min mogelijk in het nieuws. We hebben hiervoor diverse medische, technische, logistieke en financiële specialisten klaarstaan.
  • De belangrijkste onderdelen zijn: (standaard) snorkelmasker, 3D geprint koppelstuk, PAPR (Powered Air Purifying Respirator – o.a. gebruikt in de lasindustrie), een effectief filter
  • We hebben positieve feedback gekregen van de zorgprofessionals over deze oplossing; het wachten is op overheidstoestemming
  • Zie Air-Wave.org voor een (gedeeltelijk) overzicht van deelnemende partijen
  • Non-profit; alle bedrijven (klein en groot – maritiem, logistiek, technisch, wetenschappelijk etc.), kennisinstellingen en personen werken belangeloos mee (Air-Wave.org is inmiddels ook een stichting). Het gaat om de zorg.

Logistiek
Air-Wave.org beschikt inmiddels over een centrale loods waar de onderdelen kunnen worden verzameld, schoongemaakt en gedistribueerd.

Een aantal branchevereniging (o.a. NMT, KVNR, VvW, iTanks) heeft middels een brief/email hun leden opgeroepen hun PAPR-units in te leveren of doet dat deze week. We zijn met anderen, bijv. VNO-NCW, FME, FHI in gesprek.

De eerste PAPRs komen binnen na persoonlijke belrondes van ons consortium en de brief.

Deelnemende ziekenhuizen
In diverse ziekenhuizen hebben werkgroepen het masker reeds getest, o.a. UMC Utrecht, Erasmus MC (Rotterdam), Haaglanden MC, Dijklander Ziekenhuis (Hoorn), Sint Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein). Dagelijks testen er nieuwe ziekhuizen.

Ziekenhuizen die willen instappen en zelf testen, kunnen zich hier inschrijven:
https://www.air-wave.org/aanmelding-ziekenhuis/

Koppelstuk
Het koppelstuk dat masker en PAPR verbindt functioneert al goed. Een aantal deelnemende bedrijven (o.a. Shell) levert ruim voldoende printercapaciteit. Op basis van de gebruikerservaringen die wij dagelijks binnenkrijgen, werken wij aan verdere innovaties.

Quotes van gebruikers
Sascha Verhoef, IC verpleegkundige St. Antonius Ziekenhuis: ‘’De flow (in het masker) is heerlijk fris’’. “Zeker liever dit dan FFP2 met bril’’.

Samora Calor, IC verpleegkundige UMC Utrecht: ‘’Ik vond het zelfs lekker zitten na 5-10 min’’.

Andre Schipper, anesthesioloog Dijklander Ziekenhuis: “Het masker was comfortabel in gebruik. Waar de normale mondkap na een half uur al tot irritaties op het gelaat leidt (drukplekken bij neus, jukbeenderen en bij de oren door elastieken) was het masker de hele dienst comfortabel vanwege een gelijkmatige druk.”

Manfred Hirner, anesthesioloog UMCG: “Voor mij is dit de oplossing. Bij andere vormen van adembescherming kreeg ik steeds last van astma.”

Diverse maritieme bedrijven, ondernemers en werknemers doen hier actief aan mee (het masker-pakket is zelfs bedacht door Marc Derks, Damen Shiprepair, en Tim Lodder, Blue Orange Wave).