Welke mogelijkheden bieden financiële regelingen om als bedrijf door de coronacrisis te komen?

03-04-2020 Corona, Member news

Welke mogelijkheden bieden financiële regelingen om als bedrijf door de coronacrisis te komen?

Door minder vraag of door maatregelen van de overheid sluiten veel bedrijven tijdelijk hun deuren. Hopelijk tijdelijk, want rekeningen moeten betaald worden en u dient personeel in dienst te houden. Om werkgelegenheid op gang te houden en banen en inkomens te beschermen heeft de overheid een pakket aan noodmaatregelen in het leven geroepen om de economische klap van het coronavirus te verzachten. Welke financiële tegemoetkomingen zijn er voor ondernemers en van welke kunt u gebruik maken? En daarnaast: hoe zet u de vrijgekomen personeelscapaciteit binnen uw organisatie in om er aan de andere kant van de corona crisis goed uit te komen?

Waarom zijn er financiële tegemoetkomingen van kracht?

De bestedingen van de consument hebben grote invloed op onze economische groei. Sinds de coronamaatregelen is er forse daling in consumptieve bestedingen in de sectoren horeca, cultuur en recreatie. De daling van bestedingen in de horeca is maar liefst 75% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en in de vervoerssector is dit maar liefst 35%. Hieruit blijkt dat veel organisaties hard geraakt worden door de corona crisis. De inkomsten blijven uit, maar de kosten, zoals loondoorbetaling, lopen door, wat op korte of langere termijn funest is voor elk bedrijf. Deze situatie brengt de werkgelegenheid in gevaar. Om banen en inkomens van medewerkers en gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven te beschermen kwam Rijksoverheid op 12 maart 2020 met noodmaatregelen.

De noodmaatregelen moeten het mogelijk maken dat personeel doorbetaald kan worden. Dat zelfstandigen een periode kunnen overbruggen. Extra kredietmaatregelen, soepelere belastingregels en compensatie zorgen dat er meer geld op de bankrekening van bedrijven blijft. Het kabinet maakt voor het tweede kwartaal van 2020 maar liefst 10 tot 20 miljard euro vrij voor deze maatregelen.

Welke financiële regelingen zijn er voor uw bedrijf?

Voor een uitgebreide lijst van het pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie bekijkt u de website van Rijksoverheid.

  • Werktijdverkorting, nu vervangen voor de NOW-regeling: wanneer u een omzetverlies leidt van minimaal 20% kunt u compensatie aanvragen voor maximaal 90% van de kosten loondoorbetaling van uw medewerkers. Dit geldt ook voor medewerkers met oproepcontracten of nulurencontracten.
  • ZZP’ers kunnen een aanvulling in levensonderhoud aanvragen. Deze compensatieregeling wordt ook wel ToZo genoemd: Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers.
  • Organisaties krijgen 3 maanden uitstel van het betalen van belasting. Deze versoepeling van de belastingverplichting zorgt dat er meer activa op de bankrekening van bedrijven blijft staan om in het bedrijf te steken.
  • Kleine ondernemers kunnen een half jaar uitstel krijgen van het aflossen van leningen.
  • Er is een noodloket ingesteld waar zwaar getroffen bedrijven in de getroffen sectoren cultuur, reizen en horeca, die in het nauw zitten direct 4000 euro kunnen krijgen.
  • Makkelijker aanvragen van een lening bij de bank. Bij deze regeling staat de overheid garant tot 1,5 miljard euro. Organisaties kunnen maximaal 150 miljoen euro lenen, waarvoor het ministerie van Economische Zaken voor de helft garant staat.

Kansen pakken in een nieuwe situatie

Gesloten deuren van uw organisatie betekenen niet dat u stil hoeft te zitten. Nu er tijd en mankracht vrij is gekomen in uw organisatie kunt u met de financiële ondersteuning uit het noodpakket inspelen op ontwikkelingen in de maatschappij. Gesloten deuren van uw organisatie betekenen niet dat u stil hoeft te zitten. Veel ondernemers lukt het om om te denken en nieuwe kansen te pakken, zoals een sportschool eigenaar die groepslessen ombuigt naar online sporten. Of een bedrijf wat het verdienmodel omgooit door in plaats van goedkoop lege tafels in restaurants aan te bieden, nu cadeaubonnen voor restaurants te koop aanbiedt. Restaurants krijgen nu al uitbetaald, maar de etentjes vinden op een later moment plaats.

Andere personeelsstrategie als gevolg van corona

Wanneer uw organisatie wel productie draait is er grote kans dat er medewerkers ziek zijn door besmetting met het coronavirus. Of dat zij het risico lopen op besmetting door het bijvoorbeeld hebben van een zieke huisgenoot en daardoor niet kunnen werken. De regelgeving is is niet alleen in dit opzicht aangescherpt, maar bijvoorbeeld ook hygiëneregels en de maatregelen om veilig en gezond te werken. Dit legt extra druk op uw HR-afdeling. Overigens geeft dit alles ook uw bedrijf ook een financiële terugslag.

Het kan hierdoor voorkomen dat er een personeelstekort ontstaat en u een nieuwe personeelsstrategie nodig heeft. Zieke personeelsleden moeten mogelijk vervangen worden. Mogelijk kunt u andere medewerkers in korte tijd omscholen om ander werk op te pakken. Dit biedt ook toekomstbestendige vaardigheden. Bovendien geeft massaal thuiswerken ook de mogelijkheid voor uw medewerkers om hun vakkennis bij te schaven, wat in de drukte van alledag op kantoor niet van kwam.

Herpakken met focus op gezondheid

Kortom: het noodpakket aan financiële tegemoetkomingen van het kabinet maakt het (mede) mogelijk dan bedrijven zich herpakken. Daarnaast is het ook van belang dat uw medewerkers gezond en gemotiveerd blijven. Een arbodienst kan u helpen om dit te realiseren. U kunt vrijblijvend contact opnemen met MediWerk om te zien hoe wij u hierin kunnen helpen.

https://mediwerk.com/