Actuele situatie, actueel project!

20-07-2020

Actuele situatie, actueel project!

Het Maritiem Museum Rotterdam verzamelt game changers in de scheepvaart. Dat deze Corona-crisis zo’n belangrijk moment is, durven we zelfs nu we er nog midden zitten, zeker te zeggen. De publieke opinie met betrekking tot globalisering verandert, grote kans dat hierdoor ook het vervoer over water verandert. We zien de berichten van maritieme bedrijven die helaas moeten besluiten om personeel te ontslaan. En overduidelijk zijn de schrijnende verhalen van zeevarenden die niet van boord kunnen, en schepen die niet toegelaten worden in havens.

Wij starten een nieuw project om deze geschiedenis vast te leggen. Een project waarbij we juist de persoonlijke verhalen willen toevoegen aan onze collectie. Maar waarmee we ook de museale objecten van de toekomst willen verzamelen. En daarvoor vragen wij jullie hulp. Hulp om zelf mee te doen vanuit het bedrijf, of hulp bij het doorzetten van deze oproep onder medewerkers en collega’s.

We zijn op zoek naar twee zaken:

1. Persoonlijke verhalen
We zouden graag filmpjes, foto’s of geschreven bronnen ontvangen die weergeven hoe het is om in deze omstandigheden aan boord te zitten zonder afgelost te kunnen worden. Korte video boodschappen van zeevarenden waarin zij vertellen over praktische zaken die nu ineens totaal anders zijn, dingen die ze missen, maar ook vooral wat deze tijd voor hen betekent. Een brief aan het thuisfront, een opname van een speciale gebeurtenis aan boord, kan het verhaal ondersteunen etc. Deze persoonlijke verhalen die willen we toevoegen aan onze collectie.

2. Voorwerpen
Voor de fysieke collectie van het Maritiem Museum zoeken we voorwerpen die duidelijk verbonden zijn met deze tijd. Dat kan gaan om ‘alledaagse’ dingen zoals bijvoorbeeld speciale mondkapjes gemaakt voor medewerkers, lijsten met nieuwe corona regels voor aan boord, officiële documenten vanuit het ministerie gericht aan reders, nieuwsberichten over corona voor het thuisfront, speciale testkits, maar ook persoonlijke objecten die onmisbaar bleken juist in deze tijd, etc etc. Het is moeilijk te omschrijven wat we exact zoeken, maar samengevat: objecten die als we over 10 jaar een expositie zouden maken over deze tijd, niet mogen ontbreken voor een goed overzicht.

Meedoen?
Voor doneren van verhalen of objecten, neem contact met ons op via coronaverhalen@maritiemmuseum.nl. Onze conservatoren kijken graag hoe de verhalen en objecten het beste kunnen worden aangeboden. Uit al het materiaal dat ons wordt toegezonden, maken we een selectie. Dit geselecteerde materiaal zal in onze collectie wordt opgenomen en goed worden beschreven zodat we het beschikbaar kunnen stellen voor bijvoorbeeld toekomstige tentoonstellingen, online-exposities en historisch onderzoek.

Wij hopen dat u dit project ondersteunt en met ons samen deze belangrijke gebeurtenis wilt bewaren voor de toekomst.

Met vriendelijke groet,
Lucie Kuijpers
Development manager Maritiem Museum
Tel 010 402 92 56 / 06 42 671 407