Vijf jaar nadat Damen Shipyards Group de bouw begon is het nieuwe Antarctische onderzoeks- en bevoorradingsschip (ASRV) Nuyina voor de Australische regering aangekomen in zijn thuishaven Hobart in Tasmanië. Bakker Sliedrecht leverde voor het bijzondere schip de flexibele elektrische voortstuwing, waarmee de Nuyina zowel elektrisch als hybride kan varen en op volle kracht door het Zuidpoolijs kan breken.
De ijsbreker gaat wetenschappelijk onderzoek doen rond de Zuidpool en mensen, goederen en materiaal brengen naar en van onderzoeksstations. Ook wordt het ingezet als reddingsschip bij noodsituaties of milieurampen en als patrouilleschip. Het heeft een eigen onderzoekslaboratorium, kan 1200 ton lading vervoeren en biedt plaats aan 150 mensen. De Nuyina kan varen bij temperaturen van veertig graden onder nul en met een snelheid van drie knopen door 1,65 meter dik ijs breken. De naam Nuyina is het Tasmaanse Aboriginal woord voor zuiderlicht.
Hybride voorstuwing voor verschillende doeleinden
Bakker Sliedrecht was verantwoordelijk voor de engineering van de elektrische voortstuwing. Het schip vaart door kwetsbare natuurgebieden. Vandaar dat de impact op het milieu zo goed als nul moest worden. Daarom is er gekozen voor een hybride elektrische voortstuwingsvorm. Dit betekent dat het schip op zijn dieselmotoren, op zijn elektromotoren of op allebei kan varen. Door de hybride voortstuwing kan de Nuyina in verschillende modi varen. Het kan geheel op diesel varen om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Geheel elektrisch om stil en zuinig te varen of op een dieselmotor en een elektromotor, waarbij de andere dieselmotor energie opwekt. In de ijsbreker modus kunnen zowel de dieselmotoren als de elektromotoren en thrusters op volle kracht worden ingezet. In DP-modus houden die thrusters het schip op zijn plaats.
Levering elektrische voorstuwing en training Australische crew
Bakker Sliedrecht leverde vier watergekoelde frequency drives die multifunctioneel inzetbaar zijn, voor de twee voorstuwingsmotoren elk 3700kW of voor de drie thrusters met 1300kW elektromotoren voor de steven, drie thrusters met 1300kW elektromotoren voor de boeg en twee transformatoren voor het Power Take Off/Power Take In systeem (PTO/PTI). Dat genereert zowel stroom voor de voortstuwing als voor andere doeleinden, zoals de boordspanning. De thrusters worden zowel ingezet voor de voortstuwing als voor het Dynamic Positioning (DP) systeem dat het schip op zijn plaats houdt. Bakker Sliedrecht verzorgde een training voor de Australische bemanning om de installatie te leren kennen en om te gaan met alle mogelijkheden van de elektrische voortstuwing.
Technische uitdagingen van het project
Vanaf de eerste aanvraag in 2013 tot aan de oplevering in 2021 was Bakker Sliedrecht met haar expertise in elke fase van dit complexe project direct betrokken. ,,Het schip moest onder zeer moeilijke condities en zware weersomstandigheden kunnen varen. Ook moest het een hybride voorstuwing krijgen. Dat maakte het technisch heel complex en het project heel uitdagend”, zegt projectmanager Arie de Jong van Bakker Sliedrecht. ,,Dat zie je ook aan de bouwtijd. In 2016 kregen we de eerste opdracht en in de zomer van 2021 werd het opgeleverd. Wel is de Nuyina een state-of-the-art schip geworden met unieke eigenschappen. Daar zijn we als Bakker Sliedrecht en zijn projectteam trots op.”