Banen in de offshore

18-02-2019

Banen in de offshore

Vera van Ewijk

Windmolens, boorplatformen, baggeraars. Het hoort allemaal bij de offshore. Offshore is een maritieme sector waarin al het werk bij hoort dat op zee gebeurt. Bijvoorbeeld windmolens die in zee staan, boorplatformen die olie en gas uit de zeebodem halen en baggerschepen die vaargeulen begaanbaar houden. Juist deze veelzijdigheid maakt de offshore zo interessant. Er zijn namelijk vele verschillende soorten banen die je zou kunnen doen in deze sector. Ik was heel benieuwd wat voor werk je allemaal kan doen in de offshore, dus dat heb ik uitgezocht!

Werken op het water
Marijn laat in zijn blog, MBO’ers in de Offshore, al zien dat je met verschillende opleidingen in de offshore sector terecht kan komen. En met die opleidingen kun je allerlei banen kiezen. Je kan bijvoorbeeld als matroos op een kabellegger aan de slag. Een kabellegger werkt bij windmolenparken op zee om kabels in de zeebodem te leggen, die de windmolens met het land verbinden. Als matroos werk je dan op het dek van het schip tijdens het afmeren van het schip. Ook verricht je onderhoud aan het schip en moet je soms kranen besturen. Als je de ambitie hebt kan je vanuit deze baan ook doorgroeien naar andere functies op zo’n kabbellegger zoals leidinggevende van alle matrozen. Matrozen zijn er niet alleen op kabelleggers, maar ook op baggerschepen en andere werkschepen die projecten op zee ondersteunen zoals sleepboten. Op zulke werkschepen zijn natuurlijk nog meer banen te vinden. Maritieme officieren kunnen hier ook aan de slag. Tijdens het varen sta je op de brug van het schip te navigeren en in de haven ben je onder andere bezig om de juiste belading voor het schip te berekenen.

Of toch op kantoor?
Werk je liever niet op een schip? Dat is geen probleem, in de offshore zijn ook veel banen te vinden aan land. Zo is er veel vraag naar technisch opgeleide mensen om bijvoorbeeld onderhoud en reparaties te verrichten aan schepen die in de haven of op de werf liggen. Daarnaast bestaan er veel banen op logistiek gebied. Als je een logistieke opleiding hebt gevolgd kan je bijvoorbeeld materiaal coördinator worden. Dat is iemand die bijhoudt wat voor materialen op boorplatformen benodigd zijn en zorgt dat die materialen op het platform komen. Want aan boord van boorplatformen kan je niet zomaar naar de winkel lopen als je schroevendraaier kapot gaat. Daarom is het handig als er iemand is die dat van tevoren regelt. Dus ook zonder een maritieme opleiding kan je in deze sector gaan werken!

Wil je meer weten over banen in de offshore sector kijk dan op opleidingengids bij de offshore opleidingen in Nederland.