Be prepared for Brexit!

16-04-2018 Den Haag

Be prepared for Brexit!

Op 29 maart, precies een jaar voordat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, hebben meer dan 500 belanghebbenden deelgenomen aan de 15e editie van het Brexit-forum van de NBCC in het World Forum in Den Haag. Dit evenement werd georganiseerd door de Netherlands-British Chamber of Commerce (NBCC) in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Nederlandse regering en VNO-NCW.

 Tijdens het evenement deelde haar excellentie mevrouw Sigrid Kaag haar visie op Brexit: “Handel tussen het VK en de EU zal nooit meer hetzelfde zijn, het is onze gemeenschappelijke taak om ons goed voor te bereiden op deze nieuwe realiteit en de impact zo veel mogelijk te beperken als we kunnen. “De minister drong er bij ons op aan om de Brexit Impact Scan en Brexit-vouchers voor te bereiden en te introduceren – waardevolle tools voor uw Brexit-voorbereidingen. Minister Kaag voegde hieraan toe: “Post Brexit, moet Nederland streven om de nummer één handelskanaal te worden van en naar het Verenigd Koninkrijk, het Verenigd Koninkrijk verbinden met de rest van Europa.” De heer Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW waarschuwde dat er nog steeds sprake is van een kans op een chaotische Brexit.

 Het Verenigd Koninkrijk – Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland – verlaat op 29 maart 2019 de Europese Unie (EU). Dat betekent dat zij uit de interne markt en douane unie stappen. Door dit vertrek wordt het Verenigd Koninkrijk een land buiten de EU en gaan andere handelsafspraken gelden dan binnen de EU. Denk bijvoorbeeld aan douanecontroles, voorschriften voor in- en uitvoer van producten en kwaliteitseisen.

Blijf de ontwikkelingen rondom Brexit volgen via het Brexitloket en www.rijksoverheid.nl/brexit.  Aan de hand van een aantal vragen laat deze scan de impact van de Brexit voor uw onderneming zien. Zaken die aan de orde komen zijn: import, export, intellectueel eigendom, gebruik van digitale diensten, transport en toeleveranciers.

De Rijksoverheid past de adviezen in deze Brexit Impact Scan continu aan aan de laatste ontwikkelingen.