Boek ‘Wagen en Winnen’ haalt een oer-Hollandse industrietak voor het eerst uit de schaduw

26-11-2021 IRO Nieuws

Boek ‘Wagen en Winnen’ haalt een oer-Hollandse industrietak voor het eerst uit de schaduw

Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van brancheorganisatie IRO, die de belangen behartigt van de Nederlandse Toeleveranciers in de Offshore Energie Industrie, komt op 1 december een boek uit: ‘Wagen en winnen. De Nederlandse offshore-industrie, pionier in energietransitie’. In dit boek beschrijven Joke Korteweg en Frits Loomeijer de fascinerende ontwikkeling van de Nederlandse offshore-industrie, die al vijftig jaar behoort tot de top vijf van de wereld.

Die positie is te danken aan een krachtig cluster van toeleveranciers. Innovatieve bedrijven die in opdracht van de grote energiemaatschappijen platforms, transformatorstations en windmolens bouwen, transporteren, onderhouden en na gebruik ook weer opruimen. Ze spelen een belangrijke rol in de huidige energietransitie, die grotendeels op zee wordt gerealiseerd.

‘Wagen en Winnen’ beschrijft hoe deze tak van industrie met veel lef en technisch vernuft opereert in een steeds kritischer maatschappelijk en politiek klimaat. Vandaar de ondertitel ‘Pionier in Energietransitie’. Tijdens het onderzoek bleek dat de sector, hoe divers ook, wist in te spelen op uitdagingen zoals de energietransitie. Aanvankelijk verliep deze transitie van kolen naar olie en gas, daarna van olie en gas naar duurzame energie. Offshorebedrijven nemen hierin vaak de voortrekkersrol op zich, al is dit voor een buitenstaander niet altijd zichtbaar. In dit boek komt deze maatschappelijk relevante sector in een nieuw licht te staan door lijnen die vanuit het verleden worden doorgetrokken naar het heden en de toekomst.

‘Wagen en Winnen’ (in het Engels vertaald als ‘Won from the Waves’) is verkrijgbaar bij de boekhandels.