“Brexit raakt mijn onderneming niet. Weet u dat zeker?”

12-10-2018 Rotterdam

“Brexit raakt mijn onderneming niet. Weet u dat zeker?”

 

Op 29 maart 2019 treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dan is Brexit een feit. Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk? Of bent u dat van plan? Bereid u dan voor op zakendoen met een land buiten de EU.

De Brexit kan grote impact hebben voor Nederlandse ondernemers. Het VK is voor Nederland de tweede exportbestemming qua toegevoegde waarde. Zo exporteerde Nederland in 2015 voor 38 miljard euro naar het Britse koninkrijk. Daar zijn 200.000 banen mee gemoeid. Nederland heeft ook 177 miljard aan investeringen uitstaan in het VK. Dat alles vraagt om een zorgvuldig proces naar een nieuwe relatie tussen de EU en het VK en om aandacht voor het Nederlandse vestigingsklimaat.

Hoewel de inzet voor de onderhandelingen zal zijn om een zo soepel mogelijk klimaat voor handel en investeringen tussen de EU en het VK te scheppen, moeten bedrijven er ook rekening mee houden dat zakendoen tussen de EU en het VK lastiger en onzekerder zal worden. Op welke onderdelen dat zal zijn, dat valt op dit moment nog niet te zeggen. Op dit moment lijkt de kans reëel dat er tussen de EU en het VK opnieuw invoertarieven en douaneformaliteiten zullen worden ingevoerd. Als de onderhandelingen niet goed lopen kan de situatie ontstaan dat er op het moment van de Brexit geen nieuwe regeling is overeengekomen tussen de EU en het VK.

Het motto is: Hope for the best, prepare for the worst!

M.a.w. bereid u voor op een NO-DEAL Brexit .

Wat kan u NU doen of moet u NU doen – hier enkele tips:

  1. Bezoek de website HulpbijBrexit.nl 
  2. Doe de Brexit Impact Scan  –  Deze scan helpt u in kaart te brengen wat u nu al aan voorbereiding kunt doen en waar u bij stil moet staan.
  3. Abonneer u op de VNO-NCW Brexit nieuwsbrief 
  4. Bezoek ook de website Brexitloket.nl 
  5. Bereid u nu voor op douaneformaliteiten (duurt maanden) – zie hier het stappenplan hiervoor: