Consortium Witwind tendert voor Hollandse Kust (Zuid) III en IV

13-03-2019 Rotterdam

Consortium Witwind tendert voor Hollandse Kust (Zuid) III en IV

Consortium Witwind is verheugd om aan te kondigen dat het deelneemt aan de aanbesteding van de bouw en exploitatie van de Nederlandse offshore windparken Hollandse Kust (zuid) III en IV. Witwind is een consortium met sterk Nederlandse wortels en bestaat uit Shell, Van Oord en Eneco.

Samenwerking is cruciaal om de energietransitie te kunnen realiseren. Alle partners in Witwind hebben een lange staat van dienst in het succesvol ontwikkelen, bouwen en exploiteren van offshore windparken. De specifieke geografische ligging van Nederland is ideaal voor het opwekken van offshore windenergie. Dit biedt wereldwijd concurrentievoordelen voor Nederland in termen van kosten, gespecialiseerde arbeidskrachten en exportmogelijkheden. Hollandse Kust (zuid) III en IV zal een belangrijke bijdrage leveren aan de hoeveelheid hernieuwbare elektriciteit in de Nederlandse energievoorziening.

Het consortium is van plan Hollandse Kust (zuid) III en IV in 2023 in gebruik te nemen. De windparken krijgen naar verwachting een geïnstalleerd vermogen van in totaal ongeveer 760 MW. Dit is genoeg om ongeveer 1 miljoen huishoudens van groene energie te voorzien. De windparken komen op 20 kilometer voor de kust van Den Haag te liggen.

Marjan van Loon, President-Directeur Shell Nederland: “We zijn trots om partner te zijn in dit consortium dat deelneemt aan de aanbesteding voor Hollandse Kust (zuid) III & IV. Shell wil een actieve rol spelen in de energietransitie in Nederland. Offshore wind gaat een belangrijke rol spelen in het Nederlandse energiesysteem van de toekomst. En wij willen graag onze offshore wind-activiteiten in Nederland uitbreiden en daarbij voortbouwen op onze ervaring met Borssele III & IV en Offshore Windpark Egmond aan Zee.”

Pieter van Oord, CEO Van Oord: “Van Oord is betrokken bij de bouw van alle Nederlandse windparken tot nu toe. Door de jarenlange ervaring en deskundigheid van onze mensen, de inzet van eigen innovatieve schepen en de waardevolle samenwerking met partners, slagen wij erin om koploper te blijven en zo in de toekomst op efficiënte manier offshore projecten te bouwen.”

Ruud Sondag, CEO Eneco: “Als Eneco zijn wij iedere dag bezig om Nederlandse gezinnen en bedrijven te helpen omschakelen naar duurzame energie. De bouw en exploitatie van deze nieuwe windparken op de Noordzee zorgt ervoor dat nog veel meer mensen kunnen profiteren van schone elektriciteit, opgewekt in Nederland. Om die reden doen we mee met deze aanbesteding.”

Het consortium maakt geen verdere details van de tender bekend.