Hollandse Kust (zuid) Alpha topside geïnstalleerd op de Noordzee

05-01-2022 Duurzaamheid, Leden nieuws

Het offshore transformatorstation van het Alpha platform van Hollandse Kust (zuid) is op zondag 26 december jongstleden succesvol geïnstalleerd op de onderbouw in de Noordzee, zo’n 20 kilometer voor de kust van Den Haag. Het transformatorstation, ook wel topside genoemd, is één van de twee topsides van het Net op zee Hollandse Kust (zuid), dat het gelijknamige offshore windgebied zal verbinden met het Nederlandse hoogspanningsnet op de vaste wal.

Marco Kuijpers, directeur Large Projects Offshore: “Met de installatie van de Alpha topside krijgt het Net op zee dat TenneT op de Noordzee realiseert meer en meer vorm. Hollandse Kust (zuid) Alpha is de eerste verbinding van een offshore windpark naar de Maasvlakte, met een capaciteit van 700 MW. Windenergie speelt een cruciale rol in de energietransitie, ook in de industrie, en ik ben er trots op dat TenneT op deze manier een bijdrage kan leveren aan een duurzame toekomst.”

Van Dubai naar de Noordzee
Aannemer Petrofac heeft het afgelopen jaar op de werf Drydocks World in Dubai gewerkt aan de fabricage van twee High Voltage Alternating Current (HVAC) transformatorstations Alpha en Beta. Mammoet, specialist in zwaar transport en hijswerk, verzorgde medio november het wegen en laden van de 3.830 ton wegende Alpha topside op het transportschip Tai An Kou. Vanuit Dubai voer de Tai An Kou in een maand naar de Alexiahaven op de Maasvlakte, waar het dinsdag 21 december arriveerde.

Offshorebedrijf Allseas voerde de installatie uit
In de Alexiahaven is de Alpha topside van het transportschip geladen op het multifunctionele platforminstallatie- en -verwijderingsschip Pioneering Spirit van offshorebedrijf Allseas, dat vervolgens is uitgevaren naar de installatielocatie op de Noordzee. Na afronding van voorbereidende werkzaamheden plaatste Pioneering Spirit de Alpha topside nauwkeurig op de onderbouwconstructie, ook wel jacket genoemd.

“Het is mooi om betrokken te zijn bij een energieproject met zo’n strategisch belang voor Nederland”, zegt Edward Heerema, President en CEO van Allseas. “Pioneering Spirit heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met baanbrekende lifts in de olie- en gasindustrie. De succesvolle installatie van de Alpha topside toont de veelzijdigheid van het schip en onze toegevoegde waarde in de energietransitie aan.”

Significante mijlpaal in de oplevering van dit belangrijke energietransitieproject
Sami Iskander, Petrofac Group Chief Executive, vult aan: “De veilige installatie van de Alpha topside is een significante mijlpaal in de oplevering van dit belangrijke energietransitieproject. Alle betrokkenen mogen trots zijn op deze prestatie. Petrofac heeft het afgelopen decennium zijn sporen verdiend in offshore windenergie. Dit weerspiegelt zich in de bekwaamheid van onze ingenieurs en de kwaliteit van onze producten. Wij werken nauw samen met onze partners aan de oplevering van de Beta topside en een succesvolle netaansluiting.”

De Beta topside – eveneens met een capaciteit van 700 MW – volgt naar verwachting het eerste kwartaal van volgend jaar. Wanneer het door windparkontwikkelaar Vattenfall te realiseren windgebied Hollandse Kust (zuid) in 2023 volledig operationeel is, genereert het een hoeveelheid groene stroom die overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van meer dan twee miljoen huishoudens. Hollandse Kust (zuid) is het eerste subsidievrije windpark ter wereld.