Koningin Máxima doopt Easymax-schepen ‘Maxima’ en ‘Alexia’ tijdens Delfsail

14-06-2024 Duurzaamheid, Leden nieuws

Koningin Máxima doopt Easymax-schepen ‘Maxima’ en ‘Alexia’ tijdens Delfsail

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft tijdens Delfsail in aanwezigheid van 2.000 medewerkers en gasten de doopplechtigheid verricht voor de Easymax schepen ‘Máxima’ en ‘Alexia’ van Koninklijke Wagenborg.

Na een welkomstwoord en toespraak van CEO Egbert Vuursteen voerde Koningin Máxima ’s werelds eerste naamgevings- en doopceremonie per drone uit. Door op een knop te drukken vloog deze drone naar scheepswerf Niestern Sander een mijl verderop, waar de bouw van het Easymax-schip bijna klaar is, en doopte werfnummer 853 ‘Alexia’.

Koningin Máxima ging verder met de doop van haar ‘eigen’ schip. Voor deze speciale gebeurtenis lag het schip ‘Máxima’ afgemeerd langs de terminal van scheepswerf Royal Niestern Sander in Wagenborg’s thuishaven Delfzijl. Na de naamgeving en doopceremonie gaven 42 dansers met een vlag, die alle aanwezige landen vertegenwoordigden, een spectaculair dansoptreden.

Hare Majesteit Koningin Máxima sprak met de scheepsbouwers, die beide Easymax schepen bouwen, diverse binnen- en buitenlandse gasten die nauw betrokken zijn bij Wagenborg en de nieuwe generatie Wagenborg/Vuursteen, die hun ideeën deelden over een duurzame toekomst. Tijdens een rondvaart door de haven ontmoette Koningin Máxima verschillende kapiteins van de tall ships.

126 jaar Wagenborg

Wagenborg blikte tijdens het programma met alle aanwezigen terug op 126 jaar Wagenborg en werpt een blik op de toekomst van het familiebedrijf. De Easymax schepen spelen een prominente rol in deze toekomst. Wagenborg is dan ook bijzonder trots dat Koningin Máxima haar eregast was tijdens Delfsail.

Egbert Vuursteen, CEO Koninklijke Wagenborg: “In 1995 hadden we de doop van ‘Kroonborg’ door toenmalig Kroonprins Willem Alexander. In 2009 doopte toenmalig Koningin Beatrix onze ‘Beatrix’ en nu was Hare Majesteit Koningin Máxima onze eregast tijdens Delfsail. Ik ben erg blij dat zij maar liefst twee schepen wilde dopen!”

Easymax

De Easymax is het nieuwste ijs-versterkte scheepstype met ongeëvenaarde brandstofefficiëntie. Met de laagste CO2-voetafdruk per ton vervoerde lading voert de Easymax-serie vandaag de dag de wereldwijde Energy Efficiency Design Index aan. Het schip heeft de traditionele Wagenborg rood-grijze kleuren, maar het had ook helemaal groen kunnen zijn!

Over Koninklijke Wagenborg

Koninklijke Wagenborg, opgericht in 1898, is een internationaal maritiem logistiek conglomeraat. Het familiebedrijf biedt een verscheidenheid aan duurzame logistieke diensten op het gebied van scheepvaart, havens & terminals, offshore diensten, zwaar transport & hijswerk, veerdiensten en Scheepsbouw & -reparatie. Wagenborg wordt geleid vanuit het hoofdkantoor in Delfzijl (NL) en heeft een wereldwijd commercieel netwerk opgebouwd. Met ongeveer 3.000 medewerkers bedient Wagenborg voornamelijk klanten in de Baltische staten, Noordwest-Europa, het Middellandse Zeegebied, Noord- en Zuid-Amerika en het Verre Oosten.