IRO heeft recentelijk SolarDuck B.V. als nieuw lid mogen verwelkomen. In een persoonlijk interview met Koen Burgers, CEO, maken wij kennis met SolarDuck B.V.
De energietransitie zorgt voor enorme kansen. De ambities voor wind op zee in de Noordzee zijn bijvoorbeeld enorm groot. Maar ook de rest van de wereld moet om naar renewables. Het grootste deel van de wereldbevolking woont in regio’s met heel weinig wind maar heel veel zon. Een groeiend probleem is echter ruimtegebrek door onder andere verstedelijking. Hier spelen wij op in door zon naar zee te brengen.
Als spin-out van Damen Shipyards zijn wij medio 2020 aan de gang gegaan met het ontwikkelen van deze technologie, die wordt gekenmerkt door drijvende driehoekige platforms. Die platforms koppelen we aan elkaar waarmee we drijvende eilanden maken. De platformen ‘staan’ op drijvers (semi-sub) waarmee we de zonnepanelen en elektrische systemen vrijwaren van de directe impact van golven. In ons team combineren we ‘cutting edge’ kennis uit zowel het martieme domein als de solar industrie. Onze aanpak kenmerkt zich door zijn gedegenheid en heeft daarmee ook geresulteerd in het vertrouwen van meerdere grote utilities met wie we samenwerkingen zijn aangegaan. We richten ons natuurlijk op de meer zonrijke regio’s in de wereld maar de systemen kunnen ook worden gecombineerd met wind energie op de Noordzee.
Wat trok jullie over de streep om lid te worden?
Offshore zon heeft de potentie om een belangrijk onderdeel te worden van de (wereldwijde) energiemix. Ruimte op land wordt steeds schaarser en dus is ontwikkeling op zee een logische stap. IRO betreft een actief en groeiend netwerk dat vrijwel de gehele offshore energy waardeketen dekt. We zoeken hier naar uitwisseling van ervaring en uiteraard een netwerk dat ons verder kan helpen in het realiseren van onze doelen en daarmee gezamenlijk te bouwen aan een nieuwe potentierijke propositie!
Wat hebben jullie de andere leden te bieden?
Offshore floating solar is nu nog nieuw, maar is in potentie een zeer omvangrijke markt, niet alleen in Nederland maar ook ver daarbuiten. Veel IRO leden hebben ook uitgebreide internationale netwerken en specifieke kennis en kunde in het maritieme domein. Door het combineren van onze technologie en projecten met de expertise en netwerken van de leden van IRO creëren we een nieuwe markt met een fantastisch export potentieel!
Hoe draagt SolarDuck bij aan de energietransitie?
We besparen CO2 uitstoot doordat we in veel gevallen fossiel opgewekte energie vervangen door onze drijvende zonneparken. Daarmee levert SolarDuck een directe bijdrage aan de energietransitie. Daarnaast dragen we ook bij aan een decentraal energiesysteem waardoor we minder afhankelijk worden van anderen en zorgen voor de ontwikkeling van lokale bedrijvigheid voor installatie en beheer en onderhoud.
Foto (v.l.n.r.):
– Harry Post (Director Projects, SolarDuck)
– Koen Burgers (CEO, SolarDuck)
– Sander Vergroesen (Directeur IRO)
– Sander Morshuis (Senior Hydrodynamic Engineer, SolarDuck)