Snelle, wendbare monohulls bij MARIN’s Ontwerp- en Zeilwedstrijd

22-01-2018 Wageningen

Snelle, wendbare monohulls bij MARIN’s Ontwerp- en Zeilwedstrijd

Het winnende team, bestaande uit Emile Kaihatu, Rosemijn Wijnen, Max Heilig, Laura Slootweg en Marc Meijnema van de TU Delft, wist met een goed gebalanceerd ontwerp de winst te behalen. Een relatief groot zeiloppervlak bestaande uit drie deelbare vleugelzeilen, zorgde voor een hoge snelheid op ruimewindse koersen. De toepassing van vleugelzeilen op de aero-rig maakte het schip ook goed wendbaar bij aan de wind varen. Deze aspecten gaven de doorslag op twee uitdagende wedstrijdbanen.

Het ontwerp van Team 2 ‘Swiebertje’, gemaakt door Evert Bunschoten, Jan de Jong, Koen van den Ende en Willem van Schie van de TU Delft, won de innovatieprijs. Ook dit team maakte slim gebruik van een dubbel aero-rig om een zo groot mogelijk voordewinds zeiloppervlak te realiseren. De jury kon verder het actieve stabilisatiegewicht waarderen. Dit werd in meerdere ontwerpen toegepast, maar bij dit team ook op de juiste manier gebruikt tijdens de race. Dat dit een goede combinatie van ontwerpkeuzes was, werd bewezen door de tweede plaats in de competitie.

De zeiljachten werden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie, waarbij er twee banen afgelegd moesten worden. De deelnemers moesten laten zien dat hun ontwerpen niet alleen snel voeren in een rechte lijn, maar ook snel boeien wist te ronden. “Ieder jaar worden de regels aangepast om kopiëren van voorgaande jaren onmogelijk te maken. Ditmaal moesten de teams een monohull ontwerpen, met een minimaal gewicht van 4 kilo en een minimale breedte van 25 centimeter”, zegt Sanne van Essen, Project Manager bij MARIN. “De creativiteit van de studenten werd op de proef gesteld: hoe binnen de grenzen van een vrij zwaar ontwerp een snel en wendbaar bootje te bouwen? Veel studenten kozen voor grote zeilen en verplaatsbare ballastgewichten aan dek of in een kantelkiel.”

De wedstrijd is onderdeel van de minor ‘Zeiljachten’ bij TU Delft en RMI.

Winnaar ‘Chit-Chat’ Winnaar Innovatieprijs ‘Swiebertje’

Het evenement vond plaats bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen. MARIN is wereldwijd een belangrijk onderzoekscentrum voor de maritieme branche en beschikt over een groot aantal faciliteiten voor onder andere het op schaal testen van scheepsmodellen. Het omzetten van hydrodynamische en nautische technologie naar innovatieve producten voor de maritieme sector is de succesfactor van MARIN. Met deze jaarlijkse wedstrijd wil MARIN studenten de kans geven eigen ideeën te laten uitgroeien tot een nautisch succes.