Terugblik kennissessie ‘De Dag dat je wordt gehackt’

07-06-2024 IRO Nieuws

Terugblik kennissessie ‘De Dag dat je wordt gehackt’

Interessante kennissessie met Hunt & Hackett, woensdag 5 juni

Onder de titel “De dag dat je wordt gehackt” organiseerde IRO in samenwerking met Hunt & Hackett, experts op het gebied van cyberveiligheid, een kennissessie over dreigingen en mogelijke antwoorden daarop in de digitale wereld.

Het eerste deel van de sessie was een deep dive met Mattijs Dijkstra (Senior Incident Handler Hunt & Hackett). Aan de hand van een inspirerende presentatie nam hij ons mee in de wereld van hackers, hun aanpakken, mogelijke consequenties voor een organisatie en/of bedrijf en een aanpak wat te doen als een bedrijf is gehackt.
De kennis en kunde van Hunt & Hackett werd absoluut duidelijk. Door middel van een aantal praktijkvoorbeelden heeft Mattijs duidelijk gemaakt wat de consequenties kunnen zijn van een hack. Daarnaast gaf hij inzicht in de verschillende hackersgroepen die Hunt&Hackett nauwlettend in de gaten houdt om op de hoogte te blijven van hun aanvalstechnieken en doelwitten.

Momenteel zijn er maar liefst 97 hackersgroepen die zich richten op de maritieme sector. Dat aantal groeit! Digitale aanvallen kunnen zowel op IT  (Information Technology) als OT (Operational Technology) gericht zijn.

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Mattijs besteedde ook aandacht aan de diensten die Hunt & Hackett levert om bijvoorbeeld een ransomware aanval te voorkomen. Hunt & Hackett helpt haar klanten bij het voorkomen, detecteren en reageren op geavanceerde technieken van onzichtbare tegenstanders.

Wat een klant daar zoal aan heeft werd duidelijk met een Q&A sessie tussen moderator Tom Moester (Senior Security Expert Hunt & Hackett), Max Oostrom (Strategic Advisor Cyber Security ONE-Dyas) en Hans de Haan (IT Manager  ONE-Dyas).

ONE-Dyas is als ‘essentieel’ aangemerkt en moet daarom aan de NIS2 wetgeving voldoen.
Zij startte de samenwerking met Hunt & Hackett om elke mogelijke digitale disruptie van haar operatie te voorkomen. Machines, productieprocessen, connecties in de hele productieketen zijn met elkaar verbonden in een digitaal netwerk. Het inrichten van een digitale detectie en respons aanpak op alle systemen en netwerken is een tijdrovend proces en wordt door ONE-Dyas stapsgewijs ingevoerd. Met resultaat. Nodige aanvallen zijn met succes tegengehouden!

Na afloop was er genoeg gesprekstof voor bij de netwerkborrel.

Kortom: een mooi informatief event voor onze leden en óók op een mooie locatie: aan boord van binnenvaartschip Geertruida. Met dank hiervoor aan het Maritiem Museum.

Presentatie

Hunt&Hackett – De dag dat je wordt gehackt!
Klik hier voor de presentatie.

Foto’s

Klik hier voor een impressie van deze middag.