BankGiro Loterij verrast Maritiem Museum met donatie van 4 ton

05-02-2019 IRO news

BankGiro Loterij verrast Maritiem Museum met donatie van 4 ton

Museum wil publiek inspireren en zet maritieme ambachten op een voetstuk

In aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij, dat 12 februari aanstaande plaatsvindt, verraste de BankGiro Loterij het Maritiem Museum Rotterdam vandaag al met een donatie van 400.000 euro. Leontine Borsato, ambassadeur van de BankGiro Loterij, overhandigde de cheque aan algemeen directeur Bert Boer. Het bedrag is bestemd voor de inrichting van een techniekwerkplaats in het nog te bouwen paviljoen in de museumhaven. Vanaf najaar 2020 zal het Maritiem Museum daar de deuren openen voor een educatieve presentatie die maritieme ambachten op een voetstuk zal plaatsen voor een groeiend aantal bezoekers en scholieren.

Nieuw paviljoen met techniekwerkplaatsen Maritiem Museum
De donatie van de BankGiro Loterij is de kroon op een jarenlange inzet van het Maritiem Museum om de museumhaven en het omliggende Maritiem District te ontwikkelen als hoogwaardig museale verblijfsplek. In het nieuwe paviljoen komt een Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf, twee horecagelegenheden en werkplaatsen van het Maritiem Museum. Daar zal door vaklui, veelal vrijwilligers van het museum die een carrière in de Rotterdamse haven achter de rug hebben, op ambachtelijke wijze gewerkt worden aan het onderhoud en de restauratie van de museumschepen. Een groot lokaal, regionaal en internationaal publiek, waaronder jeugdige techniekleerlingen, ontdekt en beleeft hier van dichtbij hoe men vroeger klinknagels smeedde, metaal of hout bewerkte. Tijdens demonstraties, educatieve programma’s en workshops kunnen bezoekers zelf met deze technieken aan de slag. Vervolgens ontdekken zij in het Haveninformatiepunt alles over de moderne haven die veertig kilometer buiten de binnenstad ligt. Hier zien ze in een oogopslag hoe groot de haven eigenlijk is, wat de impact ervan is op de stad, de immense rol van moderne techniek en vooral: wat je er allemaal kunt beleven. Het Maritiem Museum brengt zo de oude en de nieuwe haven samen, precies op die plek waar de Rotterdamse haven ooit begon, en dat is uniek in Rotterdam en Nederland.

“Met de donatie dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kunnen we de volgende stap zetten van de metamorfose van de Maritiem Museum Haven om onze bezoekers een totale maritieme beleving te kunnen bieden. Een compleet dagje uit vol ontwikkeling, verwondering en plezier voor jong en oud. Bezoekers zijn welkom aan boord van onze museumschepen en historische kranen, nemen deel aan activiteiten op en om het water, leren hoe de schepen gerestaureerd worden, en ze ontdekken de verhalen van de mensen die vroeger en vandaag in de Rotterdamse haven werk(t)en.” 
Bert Boer – algemeen directeur Maritiem Museum Rotterdam.

Maritiem Museum mag zich Museum van het jaar noemen
Het Maritiem Museum won in 2018 ook de BankGiro Loterij Museumprijs, de grootste culturele publieksprijs van Nederland. Ruim 42.000 mensen stemden op het Maritiem Museum als hun favoriet en mag zich daarom ‘museum van het jaar’ noemen. Deze verkiezing vindt jaarlijks plaats.

Miljoenenschenking voor culturele sector in Nederland
De schenking aan het Maritiem Museum werd bekendgemaakt in de aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij dat op 12 februari plaatsvindt in Het Scheepvaartmuseum. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er opnieuw een record miljoenenbedrag naar cultuur in Nederland. De helft van ieder lot gaat naar musea en andere Nederlandse culturele organisaties, waaronder het Maritiem Museum. Op het Goed Geld Gala onthult de BankGiro Loterij welk totaalbedrag zij in 2019 kan schenken aan musea en culturele organisaties en hoe zij dit bedrag verdeelt. Ook verrast de Loterij andere culturele instellingen met een extra schenking voor een bijzonder project. Dankzij deze steun blijft cultuur en cultureel erfgoed behouden en toegankelijk voor een breed publiek.

Over de BankGiro Loterij – de cultuurloterij van Nederland
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De helft van de opbrengst schenkt de loterij aan cultuur in Nederland. Maandelijks spelen meer dan 600.000 deelnemers mee met de BankGiro Loterij. Zij maken elke maand kans op meer dan honderdduizend prijzen en dragen met de helft van hun lotprijs bij aan alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea.