Damen publiceert Corporate Social Responsibility-rapport 2022

25-08-2023 Member news

Damen publiceert Corporate Social Responsibility-rapport 2022

Damen Shipyards Group heeft voor het 9e jaar op rij zijn Corporate Social Responsibility-rapport gepubliceerd. Hierin bericht het wereldwijd toonaangevende familiebedrijf op het gebied van scheepsbouw en andere maritieme oplossingen over de uitdagingen, ontwikkelingen en resultaten ten aanzien van verduurzaming en sociaal beleid. Het onderstreept de strategie van Damen om uit te groeien tot wereldmarktleider op het gebied van duurzaamheid in de scheepsbouw; dit in lijn met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Vanzelfsprekend heeft de oorlog in Oekraïne in 2022 grote impact gehad op Damen, met name op onze collega’s in Cherson en Mykolayiv. Terugkijkend op het afgelopen jaar, zijn onze gedachten en steun bij hen en blijven we hopen dat 2023 betere omstandigheden zal brengen voor alle betrokkenen.

Helaas zijn we ook in 2022 geconfronteerd met ongevallen binnen onze Groep. Deze incidenten versterken het belang van veiligheid als topprioriteit voor iedereen binnen onze organisatie. We leren van deze gebeurtenissen en hebben onze veiligheidsprotocollen versterkt om het welzijn van onze medewerkers en partners te waarborgen.

Integratie in bedrijfsstrategie

Belangrijke ontwikkeling afgelopen jaar is dat Damen haar duurzaamheidsbeleid met succes geïntegreerd heeft in de algemene bedrijfsstrategie van het bedrijf. Dit werd bereikt door middel van het opzetten van een Damen 5-jarenplan, waar meer dan honderd medewerkers aan deelgenomen hebben. Door de integratie is een nog betere basis gelegd om duurzaamheid in alle plannen en besluiten te verankeren.

Naast het vernieuwde duurzaamheidsbeleid zijn in 2022 nog drie belangrijke beleidsdocumenten van kracht geworden binnen de Damen Shipyards Group. Het gaat om de Modern Slavery Statement, de Human Rights Policy en de Diversity, Equity & Inclusion Policy.

Damen volgt proactief de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internationale duurzaamheidskaders, waaronder de onlangs aangenomen EU-richtlijn inzake duurzaam ondernemen (CSRD). Damen erkent het belang van transparantie en verantwoording. Om aan deze vereisten te voldoen, heeft Damen samengewerkt met andere Nederlandse partners in de maritieme industrie om ervaringen te delen en de standaard te begrijpen.

Wat betreft concrete resultaten, springt de oplevering aan de haven van Auckland in Nieuw-Zeeland van ‘s werelds eerste, volwaardige full-electric havensleepboot ‘Sparky’, in het oog. Deze RSD-E Tug 2513 werd meteen tot ‘Tug of the Year’ gekozen bij de International Tug & Salvage Awards 2022 én kwam op de Best Inventions List van TIME Magazine. Over de gehele breedte van ons productaanbod werd gewerkt aan verduurzaming, onder andere door R&D-projecten op het gebied van methanol als brandstof, de capaciteit van batterijen en alternatieve energieopslagsystemen aan boord. Ook de order voor twee schepen van de door Damen ontwikkelde nieuwe generatie – mede door waterstof aangedreven – ‘service operation vessels’, mag in dit kader niet onvermeld blijven.

Andere ontwikkelingen die noemenswaardig zijn, betreffen de stijging van de man-vrouw verhouding onder alle managers naar 20-80 (overall: 13-87) en het terugdringen van de uitstoot als gevolg van reisbewegingen ten opzichte van pré-corona niveaus door in te zetten op videocalls en het op afstand uitvoeren van garantie- en onderhoudswerkzaamheden met behulp van technologische toepassingen als smart glasses.

Tenslotte is Damen in 2022 een proces gestart om haar 2.000 belangrijkste leveranciers te beoordelen op het gebied van hun ESG (Environmental, Social en Governance) prestaties. Afgelopen jaar zijn daarin 332 leveranciers beoordeeld. Naar verwachting worden de assessments dit jaar afgerond.

Het Corporate Social Responsibility-report 2022 en meer informatie over Damens inzet voor duurzaamheid is te vinden op: damen.com/about/sustainability.

Damen Shipyards Group is al ruim negentig jaar actief en biedt wereldwijd maritieme oplossingen via het ontwerp en de bouw, conversie en reparatie van schepen en scheepsonderdelen. Door de integratie van componenten en deelsystemen bouwen we innovatieve platformen van topkwaliteit, waarmee we voor onze klanten maximale toegevoegde waarde realiseren.

Onze kernwaarden zijn fellowship, craftsmanship, entrepreneurship en stewardship. Ons doel is om ‘s werelds meest duurzame scheepsbouwer te zijn, mede dankzij digitalisering, standaardisatie en seriebouw van onze vaartuigen.

Damen exploiteert 35 scheepswerven en 20 andere bedrijven in 20 landen, ondersteund door een wereldwijd verkoop- en servicenetwerk. Damen Shipyards Group biedt directe werkgelegenheid aan meer dan 12.000 medewerkers.

Foto

De nieuwe generatie – mede door waterstof aangedreven – ‘service operation vessels’ van Damen.