Terugblik jaarlijks CEDA-NL/IRO event, donderdag 21 maart

25-03-2024 Sustainability, IRO news, Member news

Terugblik jaarlijks CEDA-NL/IRO event, donderdag 21 maart

Donderdag 21 maart vond de jaarlijkse gezamenlijke bijeenkomst met CEDA-NL plaats met als thema Energie eilanden: vast, drijvend of hybride?

Er waren twee interessante en gedetailleerde presentaties:

  • William Otto van MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) liet aan de hand van hun onderzoek naar drijvende eilanden – die bestaan uit pontons die op een flexibele manier aan elkaar te koppelen zijn – zien dat voor de Noordzee een drijvend eiland niet de beste optie is. Mede vanwege de hogere golven en slecht weer. Een drijvend eiland is wel mogelijk in de Middellandse Zee.
    Marin onderzocht drijvende eilanden omdat het nu nog onzeker is wat allemaal mogelijk en nodig zou zijn op een energie-eiland. Drijvende eilanden zijn modulair en kunnen worden uitgebreid als dat nodig is. De presentatie bevatte veel bewegende beelden waarop duidelijke de effecten van golven op een aan elkaar verbonden modulair eiland te zien waren. Daarmee werd direct duidelijk dat de Noordzee met zijn behoorlijke hoge golven geen goede plek zou zijn voor een volledig drijvend eiland. In de Noordzee zou een vast eiland en een deel drijvend een uitkomst kunnen zijn.
  • Bas van Leeuwen, Svašek Hydraulics, presenteerde hun onderzoeksmethoden voor onder andere de effecten van golven, stroming en extremen weersituaties voor het kunstmatige eiland van Elia (België). In de presentatie werden onder meer gedetailleerd de stromingen in de Noordzee en invloeden daarvan op het te bouwen Prinses Elisabeth Eiland zoals het kunstmatige eiland gaat heten, weergegeven. De stromingen en golven hebben een duidelijk effect of interactie met het ontwerp van het kunstmatige eiland. Gekozen is voor een constructie met caissons. Uit de berekeningen van Svašek Hydraulics blijkt dat een effect het wegzuigen van zand bij de caissons is. Dat heeft consequenties voor de keuzes voor aanleg van de leidingen tussen het eiland en het vasteland.

Presentaties inzien:

William Otto, MARIN:
Energie eilanden: vast, drijvend of hybride?

Bas van Leeuwen, Svašek Hydraulics:
Metocean condities op de Noordzee

Fotogallerij:

Klik hier om de foto’s te zien van deze bijeenkomst.