MBO’ers in de Offshore

18-02-2019

MBO’ers in de Offshore

Door Marijn van Giesen

In het nieuws zullen jullie het misschien wel gehoord hebben. Nederland komt steeds meer technische mensen tekort. Vooral in de offshore is de vergrijzing groot; voor alle zestigplussers die weggaan moeten weer nieuwe medewerkers in de plaats komen. Maar hoeveel MBO’ers gaan gelijk na hun opleiding nog werken? Steeds meer MBO’ers kiezen ervoor om door te studeren naar het HBO. Twijfel jij wat je moet doen? Ik ben op onderzoek gegaan om erachter te komen wat je na je MBO kunt doen in de offshore.

Waarom zou je voor de offshoresector kiezen?
Er wordt de komende periode nog steeds gas gewonnen in de Noordzee. Daarna zullen de olie- en gasplatformen niet allemaal verwijderd worden, want ze zullen weer voor andere dingen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het opslaan van CO2 en waterstof in de oude gasvelden. Maar je kan ze bijvoorbeeld ook ombouwen naar een transformator-station voor windenergie. En dan hebben we het alleen nog maar over de boorplatformen. Want offshore bestaat niet alleen uit olie en gas, maar ook duurzame energie. Wat dacht je bijvoorbeeld van alle windmolenparken die gebouwd moeten worden? Oftewel; constante uitdaging!

Met welke opleidingen kom je binnen in de offshoresector?
Met elektrotechniek, scheepswerktuigbouwkunde en de procestechniek heb je al bijna een baangarantie in de offshore. Ook andere maritieme opleidingen scoren goed. Zowel met een MBO- als een HBO diploma zijn er enorm veel opties. Maar hoe kom je eigenlijk binnen bij zo’n offshorebedrijf? Met name stagemogelijkheden en afstudeeropdrachten zijn goede manieren om in contact te komen en uit te blinken bij de bedrijven. Of ga eens langs bij een open dag . Als je dan laat zien dat het je echt een leuk vak lijkt, zullen de bedrijven popelen om je binnen te krijgen.

Wat ben ik van plan?
Zelf kies ik het komende halfjaar ook voor de offshoresector. Ik mag mijn afstudeerstage doen bij Vuyk Engineering in Rotterdam! Die tekenen en ontwikkelen offshoreschepen voor van alles en nog wat. Denk bijvoorbeeld aan baggerschepen, pijpenleggers en grote kraanschepen.

Ik kijk er erg naar uit en ben benieuwd welke uitdagingen de offshore sector mij gaat brengen komend halfjaar!

Wil je meer weten? Kijk dan onder het kopje ‘maritieme opleidingen’ op onze site of stel ons een vraag via Facebook.