Robots van NHL Stenden Hogeschool gaan de strijd met elkaar aan

20-06-2018 Leeuwarden

Hoe maak je een robot zó geavanceerd dat hij een blokkentoren kan herkennen, afbreken en ergens anders weer kan opbouwen? En wat gebeurt er met het ontwerp als diezelfde robot ook een hindernisbaan moet overwinnen? Op woensdag 27 juni is het zover: Robot Day. Dan laten 150 tweedejaarsstudenten van NHL Stenden Hogeschool hun zelf ontworpen en gebouwde robots de strijd met elkaar aangaan.

Bij de 150 engineering-studenten staat Robot Day al maanden rood omcirkeld in de agenda. Slimme robots gaan de strijd met elkaar aan op het gebied van snelheid, slimheid, robuustheid en schoonheid. Het evenement is een vast onderdeel in de bacheloropleidingen Informatica, Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde aan NHL Stenden. Daarmee sluit de hogeschool aan bij een wereldwijde ontwikkeling op het gebied van Robotica. De slimme mechanische wezens zijn uitgerust met tientallen motoren, diverse sensoren, camera’s en geavanceerde software.

Vernieuwende methodes
Door de complexiteit van de robots wordt er veelal multidisciplinair gewerkt. De studenten worden uitgedaagd om een robot te ontwikkelen die deelneemt aan de Robot Day wedstrijd, bestaande uit negen totaal verschillende opdrachten. Anders dan voorgaande jaren zijn de studenten dit jaar totaal vrij gelaten bij het ontwikkelen van hun robot, wat tot resultaat heeft dat ieder team een compleet andere aanpak heeft voor de opdrachten. Waar sommige teams een schorpioen-achtige robot bouwen, hebben andere groepen gekozen voor een spin op wielen of een tank-achtig ontwerp met rupsbanden.

Klaar voor de toekomst
Met Robot Day richt NHL Stenden Hogeschool zich op de toekomst. De hogeschool streeft ernaar om studenten op een moderne manier te laten leren om zo innovatieve producten te kunnen ontwikkelen. Robottechnologie is toepasbaar in gebieden waar lopen beter werkt dan rijden of rollen, zoals het bewegen op oneffen terrein of het beklimmen van trappen. Zo kunnen robots bijvoorbeeld worden ingezet voor het opruimen van olie op stranden of het onschadelijk maken van mijnen in oorlogsgebieden. Ook voor huishoud- en zorgtoepassingen wordt robotica steeds vaker toegepast.

Meer diversiteit dan ooit tevoren
De spannende robotwedstrijd leverde afgelopen edities al uitstekende resultaten op. Vergeleken met voorgaande jaren is de diversiteit in robots nog nooit zo groot geweest. De effectiviteit van het leerproces neemt bij de studenten toe, omdat zij hun creativiteit in het leerproces meer kwijt kunnen.