Ruim kwart van offshore windplatformen in EU heeft Nederlands ontwerp

09-07-2024 Member news, Offshore Wind

Ruim kwart van offshore windplatformen in EU heeft Nederlands ontwerp

De energietransitie zit in een stroomversnelling. Met name op zee (offshore) nemen de groei en het tempo waarmee windparken en platformen worden gerealiseerd flink toe. Het ontwerpen van deze transformatorplatformen, die ervoor zorgen dat windenergie daadwerkelijk aan land kan komen, is een complexe klus. Ingenieursbureau Iv is verantwoordelijk voor het ontwerp van ruim een kwart van de momenteel geïnstalleerde platformen om windenergie op zee in de Europese Unie aan te sluiten, gebaseerd op een rapport van WindEurope. En zelfs een veelvoud daarvan is momenteel in ontwikkeling.

In 2023 wordt er op zee zo’n 19 gigawatt (GW) offshore windenergie geproduceerd in Europa. Dat is jaarlijks genoeg om bijna 20 miljoen huishoudens van energie te voorzien. Op land is het aandeel groene energie nog een stuk groter; 201 GW. Maar offshore windenergie wint aan terrein. En de komende decennia is de ambitie van de Europese Unie en ook van Nederland alleen maar groter.

Van de 19 GW aangesloten windenergie op zee, is Iv verantwoordelijk voor meer dan een kwart; zo’n 5 GW. Denk onder andere aan de twee platforms Borssele Alpha en Beta (1,4 GW), Dolwin Alpha (800 MW) en Helwin Beta (680 MW). Binnen Nederland is Iv het enige ingenieursbureau met zoveel specialistische ervaring en expertise. Nederland heeft de ambitie om in 2050 liefst 70 GW aan offshore windenergie op te wekken. Eind 2023 staat de teller op 4,7 GW. In 2030 moet dit gegroeid zijn naar 21 GW.

Grootsten ter wereld

Het is duidelijk dat daar veel voor moet gebeuren, maar de stappen die momenteel worden gezet, zijn groot. Zo ontwerpt Iv momenteel twee platformen voor TenneT in de Noordzee; IJmuiden Ver Beta en IJmuiden Ver Gamma. Het zijn op dit moment de grootste conventerplatformen ter wereld met elk een vermogen van 2 GW. Behalve de platforms in het windenergiegebied IJmuiden Ver, gaat Iv ook het ontwerp voorzien voor één van de Nederwiek platformen.

Verder werkt Iv aan 3 platformen in de Duitse Oostzee (Ostwind 3  en Gennaker East en West), Thor in Denemarken en ook buiten de Europese Unie is Iv actief. Zo maakte Iv het ontwerp van het Sofia platform dat nog dit jaar wordt geïnstalleerd op de Doggersbank, voor de kust van het Verenigd Koninkrijk. Deze platformen zijn samen goed voor ruim 2 GW aan offshore windenergie. Daarnaast gaat Iv het ontwerp leveren van 3,4 GW aan AC-modules (wisselstroom) op het Prinses Elisabetheiland voor de kust van België.

Artist impression van het Prinses Elisabetheiland; het eerste energie-eiland ter wereld. ©Elia

Recordjaar

De ambities van Europa, Nederland en ook van Iv zijn groot en er wordt meer en meer bereikt. Nederland is koploper in 2023 als het gaat om geïnstalleerd vermogen op zee: ruim 1,9 GW. Dat is meer dan Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken bij elkaar.