Toekomstig Windpark Maasvlakte 2 levert slechts één-vijfde van het potentieel

26-03-2019 Member news

De tender van een groot windpark op de Maasvlakte 2 is al bij de start een grote teleurstelling. Bij gebruik van de meest moderne technieken kan het toekomstige windpark met een gepland opgesteld vermogen van ongeveer 100 MW per jaar in potentie zo’n 400 GWh opbrengen. De beperkende voorwaarden vanuit het huidige bestemmingsplan zorgen er echter voor dat het park naar schatting minder dan één-vijfde (1/5) daarvan gaat opbrengen.

De tender voor Maasvlakte 2 is op 19 maart 2019 door Rijkswaterstaat na een lange periode van voorbereiding opengesteld. De komende weken kunnen bedrijven een bod doen om op deze locatie een windpark met een opgesteld vermogen van 100 MW te realiseren. Het gaat om een uitzonderlijk ideale locatie op de zeewering aan de kust, vér van de bewoonde wereld en bovendien zéér windrijk. Echter, beperkende voorwaarden vanuit het bestemmingsplan doen de voordelen van deze toplocatie te niet. Zo schrijft de tender relatief kleine molens voor met maximale tiphoogten van 130 en 180 meter. Bij windmolens van nieuwe projecten ligt de tiphoogte tegenwoordig tussen 200 tot 250 meter. Voor de individuele windmolen die los van ‘Maasvlakte 2’ in de buurt wordt neergezet, wordt de tiphoogte zelfs 260 meter. Verder schrijft de tender voor dat een groot deel van de windmolens al na 16 jaar moet worden verwijderd. Dat leidt tot kapitaalsvernietiging omdat windmolens technisch wel 20 tot 25 jaar kunnen functioneren.

Hans Timmers, voorzitter bestuur NWEA:
“Een zeer teleurstellende tender. Het is ontzettend zonde dat we dit windenergieproject op deze toplocatie zó suboptimaal laten produceren. We zetten een stap terug in de tijd door windmolens te moeten plaatsen die al ruim tien jaar niet meer courant zijn in de markt. Er waren zeer veel partijen betrokken en er is lang gepraat, maar we lijken met z’n allen nog niet te beseffen dat we alle energie die we hier kúnnen genereren ook keihard nodig hebben. NWEA roept op tot overleg op hoog niveau om hier bij te sturen en er gezamenlijk van te leren voor volgende projecten. Het is essentieel dat we bij volgende projecten scherper kijken naar optimale voorwaarden voor windenergie!”

Anders dan bij Wind op Zee tenders, moet de winnaar van de tender Maasvlakte 2 zelf alle betreffende vergunningen nog aanvragen. Bovendien moet hij zorgdragen voor de zogenaamde zandsuppletie. De kosten hiervoor lopen naar verwachting op tot ca. 30 miljoen euro.