Watervlug manoeuvrerende monohulls bij strijd om snelste zeiljacht

16-01-2018 Wageningen

Watervlug manoeuvrerende monohulls bij strijd om snelste zeiljacht

Op vrijdag 19 januari a.s. zullen studenten van de Technische Universiteit Delft en Rotterdam Mainport Institute (RMI) met elkaar de jaarlijkse strijd aangaan. In het Binnenvaartbassin van MARIN zal worden uitgemaakt wie het snelst varende zeilschip van Nederland heeft ontworpen en gebouwd.

De studenten van de TU Delft en RMI volgen de minor-opleiding Zeiljachten en moeten daarvoor een zeilschip ontwerpen en bouwen. Nadat in het eerste kwartaal van het collegejaar de theoretische basis wordt gelegd, moeten de studenten in het tweede kwartaal in teams aan de slag om de theorie ook in de praktijk te brengen. Op 19 januari 2018 presenteren zij hun zeilschip bij MARIN en doen ze mee aan een spectaculaire zeilwedstrijd. De zeilschepen zullen worden beoordeeld op snelheid, manoeuvreerbaarheid en innovatie. De studenten zullen hun kennis en creativiteit toepassen om van een theoretisch ontwerp te komen tot een zelfgebouwd model dat ook in de praktijk snelheidsrecords breekt.

De afgelopen jaren werd de zeilwedstrijd vaak gewonnen door vederlichte catamarans, geïnspireerd door bijvoorbeeld de vliegende catamarans tijdens de America’s Cup. Zeilraces als de Volvo Ocean Race laten zien dat ook met monohulls spectaculaire zeilwedstrijden worden gevaren. Wij willen dit jaar ook de potentie van monohulls laten zien! Het ontwerp moet dit jaar daarom een monohull zijn, minimaal 4 kg wegen en minimaal 25 cm breed zijn. Aan de studenten de uitdaging om binnen deze randvoorwaarden toch een supersnelle boot te ontwerpen. Om de studenten maximaal uit te dagen, is ook de wedstrijdbaan aangepast. Er moet namelijk door een ‘gate’ gevaren worden, wat vooral erg lastig gaat worden op het aan-de-windse rak. De manoeuvreerbaarheid van de modellen en hun capaciteiten om aan de wind te kunnen varen zullen hierdoor zwaar op de proef gesteld worden. Kortom, de uitdaging is weer groot!

Alle ontwerpeisen zijn terug te vinden op www.marin.nl/zeilwedstrijd. Dit evenement zal plaatsvinden bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen. MARIN is wereldwijd een belangrijk onderzoekscentrum voor de maritieme branche en beschikt over een groot aantal faciliteiten voor o.a. het op schaal testen van scheepsmodellen. Het omzetten van hydrodynamische en nautische technologie naar innovatieve producten voor de maritieme sector is de succesfactor van MARIN. Met deze wedstrijd wil MARIN studenten de kans geven eigen ideeën te laten uitgroeien tot een nautisch succes.