NHL Stenden organiseert symposium over windenergie in Fryslân

21-06-2018 Leeuwarden

Van 26 t/m 29 juni organiseert NHL Stenden Hogeschool samen met de Technische Universiteit Delft de jaarlijkse International Small Wind Turbine Contest. Het evenement wordt op vrijdag 29 juni in Leeuwarden afgesloten met een symposium over windenergie waarin gefocust wordt op de regio Fryslân. Want windenergie is nog altijd één van de meest kansrijke mogelijkheden voor duurzame energie.

Tijdens de International Small Wind Turbine Contest strijden zo’n 50 studenten uit onder andere Canada, Polen, Egypte, Denemarken en Nederland om de titel “Winner of the International Small Windturbine Contest 2018”. Bij de TU Delft gaan de deelnemers drie dagen hun ontwerp testen. In een hightech windtunnel worden alle turbines getest door de NHL-Stenden wedstrijdleiding en beoordeeld door een kritische vakjury bestaande uit Jessica Holierhoek (JEHO BV), Bruce LeBlanc (TU Delft) en Rob Rudolf (Vestas). Daarbij wordt gelet op kostenefficiëntie, energieproductie, gedrag, esthetiek, veiligheid en de onderbouwing zoals weergegeven in een ontwerprapport.

Symposium Wind Energy Region Fryslân
Het symposium Wind Energy Region Fryslân bij NHL Stenden Hogeschool vormt dit jaar de afsluiting van de jaarlijkse International Small Wind Turbine Contest. Tijdens het symposium staan de mogelijkheden en aandachtspunten van windenergie centraal. Diverse specialisten zullen hun ervaringen met het aanwezige publiek delen. Henk Jan Kooijman van het Nederlandse bedrijf EWT bijt de spits af. Zijn bedrijf heeft recentelijk een aantal molens in Friesland geplaatst, onder andere vervangende molens bij Menaldum-Slappeterp.

Daarna is het de beurt aan Timo Spijkerboer van EAZ. Dit bedrijf heeft met name in Groningen enige tientallen kleine windturbines geplaatst, hoofdzakelijk bij boerderijen. Tot slot vertelt Erik Korterink van het Gemini Windpark de aanwezigen over de uitdagingen en successen bij het realiseren van dit tweeling windpark (buiten zicht) boven Friesland en Groningen. Het Nederlandse bedrijf Van Oord was de belangrijke speler bij deze krachttoer.

Bekendmaking winnaars
Na de laatste presentatie van de gastsprekers maakt de driekoppige jury het winnende team bekend, dat daarna meteen het glas kan heffen op de overwinning tijdens de feestelijke afsluitende borrel.

Programma
12.00 uur Registratie met aanvullende lunch
13.00 uur Openingswoord door Gerard Schepers
13.10 uur Presentatie door Henk Jan Kooijman van EWT
13.40 uur Presentatie door Timo Spijkerboer van EAZ
14.10 uur Koffiepauze
15.00 uur Presentatie door Erik Korterink van Gemini Windpark
15.30 uur Juryverslag
15.45 uur Bekendmaking van het winnende team
16.00 uur Afsluitende borrel