Facts & Figures
Nieuwe leden
14
Events
12
Cursussen
7
Beurzen
4
Missies
3
Timeline 2023
IRO in het nieuws
Interviews
Gedurende het jaar werden verschillende interviews gegeven of input geleverd voor artikelen, waarbij de constructieve rol van de Nederlandse toeleveranciers aan de wereldwijde (Offshore-) energietransitie een rode draad vormt. De onderwerpen varieerden van overzichten van de Nederlandse offshore olie-, gas-, offshore renewable en maritieme energie industrie tot de innovatieve mentaliteit van de Nederlandse toeleveranciersindustrie en de kracht van netwerken in de industrie. Daarnaast zijn tal van IRO leden met hun innovatieve producten en projecten in het nieuws geweest.
IRO leden in de schijnwerpers
In een kort interview worden (nieuwe) IRO leden in de schijnwerpers gezet met vragen als ‘Waar blinken jullie in uit?’, ‘Wat trok jullie over de streep om lid te worden?’, ‘Wat hebben jullie andere leden te bieden?’ en ‘Hoe draagt je bedrijf bij aan de energietransitie’. Lees de interviews hier:
Afscheidsinterview Sander Vergroesen
In aanloop naar zijn pensioen per 1 februari 2024 sprak Sander Vergroesen met Han Heilig van Ocean Energy Resources voor een afscheidsinterview in het online magazine. Lees meer hieronder (blz. 32-39).
IRO & MVO
De offshore energie industrie is een belangrijke pijler voor de energietransitie en een vitale sector voor een stabiele, toekomstgerichte en duurzame energievoorziening. Van olie & gas tot windenergie, van waterstof tot mariene energie, van CCS tot decom, van geothermie tot ecologie. IRO omarmt de sustainable development goals en werkt samen met de leden aan een toekomstgericht en duurzame offshore energie industrie. Als vereniging steunen we initiatieven die bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Zoals bijvoorbeeld Recharge Earth en Globale Sustainable Enterprise System (GSES).
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
Binnen de EU geldt vanaf 5 januari 2023 de Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage (CSRD). Nederland heeft tot juli 2024 de tijd om de richtlijn te implementeren in nationale wetgeving. De nieuwe richtlijn richt zich vooral op rapportage over milieu, sociale omstandigheden en bestuur. Om haar leden te informeren heeft IRO een informatiesessie georganiseerd waarbij op een interactieve manier de CSRD werd doorlopen, ervaringen gedeeld en vragen en uitdagingen werden beantwoord. Ook konden IRO leden deelnemen aan een reeks webinars over dit thema, georganiseerd door o.a. VNO-NCW en de SER.
Wetsvoorstel IMVO
De overheid wil ervoor zorgen dat Nederlandse bedrijven die zakendoen in het buitenland, dit maatschappelijk verantwoord doen. Dat zij rekening houden met zaken op het gebied van mensenrechten, werkomstandigheden en milieu. Dat is Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Vanuit IRO leden en VNO-NCW werd er kritiek geuit over het wetsvoorstel met betrekking tot de uitvoerbaarheid, haalbaarheid en eenduidigheid van een aantal regels. Daarnaast vinden zij dat IMVO op EU-niveau moet worden geregeld. IRO is vanuit haar rol in het algemene bestuur betrokken bij de verschillende stappen die VNO-NCW ondernam en gaat ondernemen. Inmiddels heeft het kabinet besloten om het wetsvoorstel te blokkeren en wil hierover afspraken maken op EU-niveau.
Maritiem Masterplan
Het afgelopen jaar zijn veel mijlpalen bereikt voor het Maritiem Masterplan. Zo heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op 30 juni van het Nationaal Groeifonds 210 miljoen Euro toegekend gekregen, waarvan 110 miljoen Euro voorwaardelijk, voor de uitvoering van het Maritiem Masterplan. Ook zijn inmiddels een programmadirecteur en nieuwe kabinetsgezant Maritieme Maakindustrie benoemd. Met het Maritiem Masterplan versnellen we de overgang naar schepen zonder uitstoot om de klimaatverandering te bestrijden en tegelijkertijd onze strategische autonomie in de maritieme sector te verzekeren. Dit versterkt onze internationale concurrentiepositie en zorgt voor een belangrijke bijdrage aan de duurzame verdiencapaciteit van de Nederlandse economie. Veel IRO leden zijn betrokken bij projecten om de energietransitie vorm te geven.
IRO over de grens
Exportpromotie
Exportpromotie is één van de belangrijkste pijlers van IRO en een nauwe samenwerking met verschillende stakeholders is essentieel. In 2023 werkte IRO samen met ambassades over de hele wereld om deel te nemen aan beurzen en handelsmissies, onder meer in de VS, het VK, Suriname, Colombia, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Het afgelopen jaar heeft IRO weer een mooi Nederlands paviljoen kunnen organiseren tijdens de OTC in Houston (VS). In juni waren we aanwezig bij GOW in Londen, bij SEOGS in Suriname, en in oktober bij de ADIPEC in Abu Dhabi. ADIPEC heeft zich ontwikkeld tot het grootste en meest toonaangevende energie-evenement ter wereld en brak alle bezoekersrecords. Ook heeft IRO een wezenlijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de PIB waterstof voor de golfregio. Voor Wind & Water Works organiseerden wij het Nederlandse paviljoen tijdens Global Offshore Wind in Londen (UK) en namen wij deel aan Wind Europe in Kopenhagen. Ook waren we met een stand aanwezig op Europoort en Offshore Energy in Amsterdam. Ook was IRO betrokken bij handelsmissies naar Colombia en Saoedi-Arabië en een inkomende missie Brazilië.
We kijken ernaar uit om onze leden ook in 2024 wereldwijd in de Nederlandse paviljoens te presenteren.
IRO & partners
Lidmaatschap VNO-NCW
IRO is lid van VNO-NCW. Als lid van het algemeen bestuur heeft IRO inspraak in bijvoorbeeld de officiële standpunten van VNO-NCW op het gebied van energietransitie. Op deze manier draagt IRO bij aan de positionering en ondersteuning van de offshore energie industrie. Samen met onze partners van Nederland Maritiem Land en van VNO-NCW zijn we ervan overtuigd dat we het belang van de Nederlandse Offshore Energie Industrie op het hoogste niveau kunnen bepleiten.
(Internationale) samenwerking met andere organisaties
In de loop van het jaar is veel aandacht besteed aan samenwerking met andere organisaties en verenigingen om informatie uit te wisselen en gemeenschappelijke interessegebieden te verkennen. IRO dankt onder meer de volgende organisaties voor de prettige samenwerking: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland, Nederland Maritiem Land (NML), FME, KVNR, Koninklijk Nederlands Genootschap van Ingenieurs (KIVI), de Central Dredging Association (CEDA), ElementNL, SodM, IADC, AYOP, RPPC, NMT, Port of Rotterdam, NWEA, NABC, NexStep, DMEC, Rotterdam Partners, The Hague Business Agency, HHWE, EIC (Energy Industries Council) en het Nationaal Duurzaamheidsinstituut (NDI).
IRO & Human Capital
IRO is vertegenwoordigd in de Human Capital Council (HCC) van NML. De Human Capital Council is een inhoudelijk forum, waarin experts op de gebieden arbeidsmarkt en onderwijs elkaar ontmoeten. Gezamenlijk zetten wij ons in voor de instroom naar het maritieme onderwijs, zijinstroom voor mensen met een niet maritieme achtergrond, en behoud van medewerkers voor de sector.
Het afgelopen jaar heeft de HCC voor deze ambitieuze doestellingen een stevig uitvoeringsprogramma ontwikkeld. Het programma beslaat vier hoofdlijnen: sterk imago, inclusieve sector, toekomstbestendige leeromgeving en focus op loopbaanpaden. In deze moeilijke en krimpende arbeidsmarkt is het behouden van medewerkers enorm belangrijk. Vanuit de NML Human Capital Council worden organisaties handvatten geboden om de betrokkenheid van de werknemers te versterken. Om deze eerste stap te zetten, is een wetenschappelijke scan aangeboden.
Young IRO
Young IRO 2023 – the fun of disruption
De visie van Young IRO is om de young professionals van de IRO community te verbinden en te inspireren om de offshore-industrie van morgen vorm te geven. In 2023 hebben we deze visie weer volledig waar gemaakt! Enerzijds door een aantal inspirerende evenementen voor onze gemeenschap te organiseren. Anderzijds door dit jaar ook plaats te nemen in een officiële positie in de IRO Board. In deze positie hebben we de kans om de stem van de Young IRO community te vertegenwoordigen bij alles wat IRO doet!
Hoogtepunten van 2023 zijn onder meer:
- 25% groei in leden!
- 3 netwerkborrels
- 5-jarig lustrumevenement “the fun of disruption”:
– Keynote speaker over disruptief denken
– Paneldiscussie met captains of industry
– Lustrumfeest en diner - Pubquiz op de Offshore Energy 2023
- Bezoek aan Pioneering Spirit
- Interactief Event bij Critical Minds met focus op persoonlijke ontwikkeling
- 4 columns in de ‘Maritieme Courant’ van de Young IRO board
In 2024 zullen we nog veel meer evenementen organiseren om onze gemeenschap te verbinden en zullen we blijven bijdragen aan het vormgeven van onze industrie. We houden je via al onze kanalen op de hoogte, maar als sneak preview kunnen we alvast mededelen dat wij bij Van Oord een heuse offshore operatie gaan repeteren, andere bedrijfs- en scheepsbezoeken zullen plannen en jou ook zullen helpen om je eigen toekomst vorm te geven!
Wij hebben enorm genoten, hopelijk samen met jou! We zien je in 2024!
Young IRO Board,
Ruben de Jong, Meike Kolthof, Kirsten van Dongen, Wiegert Krijgsman, Floor Spaargaren, Vera Terlouw, Sjoerd Koudijs