World Hydrogen Summit

16-05-2023 IRO Nieuws

World Hydrogen Summit

Van 9-11 mei vond het World Hydrogen Summit plaats in Rotterdam. Tijdens het event werden meer dan 11.500 decisionmakers, ministers van Energie en CEO’s uit meer dan 100 landen verwelkomd. Het event geldt als de officiële wereldwijde springplank voor waterstofdeals en tentoonstelling van projectontwikkelingen om de rest van de wereld te inspireren en te motiveren.

Memorandum of Understanding

Een verassend mooi voorbeeld hiervan is de ondertekening van een belangrijke MoU tussen het Nederland en Koninkrijk van Saoedi-Arabië om de samenwerking op het gebied van (hernieuwbare) energie, energie-efficiëntie en energie veiligheid te bestendigen. Beide partijen hebben uitgesproken de samenwerking te verdiepen op het gebied van onder andere waterstof, technologieën ter mitigatie van klimaatverandering en andere duurzame energiebronnen. Lees hier meer over de MoU.

HEROW

Naast de beurs waren er diverse bijeenkomsten en presentaties over diverse interessante en actuele thema’s. Eén van de sessies werd gegeven door IRO Bestuursleden René Peters (TNO) en Jan van der Tempel (DOB-Academy) over het kennisplatform HEROW.

Waterstof wordt een essentieel element voor de verduurzaming van de industrie, transport en een gebalanceerd duurzaam energiesysteem. Deze schone energiedrager kan en zal ook dicht bij de duurzame energiebronnen op zee worden geproduceerd om na 2030 verdere uitrol van offshore wind en inpassing in het energiesysteem mogelijk te maken. Om de ambities voor offshore productie van de groene energiedrager waar te kunnen maken lanceren TKI Wind op Zee, TNO en DOB Academy, met steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het kennisplatform HEROW. Dit initiatief richt zich op het ontwikkelen en delen van de benodigde kennis en capaciteit om op zee waterstof met duurzame energie op te kunnen wekken en te kunnen transporteren naar de eindgebruikers.

De World Hydrogen Summit werd georganiseerd door de Sustainable Energy Council i.s.m. partners Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland.

Foto’s

Bekijk hier enkele hoogtepunten.