Nieuwe voorzitter Stichting Nederland Maritiem Land

30-11-2018

Nieuwe voorzitter Stichting Nederland Maritiem Land

Het Algemeen Bestuur van Stichting Nederland Maritiem Land (NML) heeft op 29 november Rob Verkerk verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij is vanaf 1 januari 2019 de opvolger van Wim van Sluis die in december aan het einde van zijn NML bestuurstermijn is gekomen. Rob Verkerk is een Nederlandse luitenant-generaal der mariniers buiten dienst. Als voormalig Commandant Zeestrijdkrachten en Commandant Korps Mariniers is hij met 39 jaar ervaring bij Defensie een zeer ervaren bestuurder.

Loopbaan
Gedurende zijn loopbaan vervulde hij diverse uitvoerende functies binnen de mariniersbataljons, waaronder die van pelotons- en compagniescommandant. Van 1999 tot 2001 was Verkerk hoofd van het Mariniersopleidingscentrum, waarna hij van 2001 tot 2003 het commando voerde over het 2e Mariniersbataljon.

Als stafofficier vervulde hij diverse functies bij het Hoofdkwartier Korps Mariniers, waaronder die van hoofd Corporate Communication. Gedurende zijn plaatsingen bij het Ministerie was hij voornamelijk werkzaam op het gebied van integrale plannen en maritieme behoeftestellingen, waarbij hij was betrokken bij de realisatie van het eerste Landing Platform Dock, het Joint Support Ship, de Ocean-going Patrol Vessels, de totstandkoming van de Marinestudie 2005 en de reorganisatie van de operationele marinierseenheden.

Na een korte periode als souschef bij de defensiestaf nam hij in mei 2007 de functie van Directeur Operaties van het Commando Zeestrijdkrachten op zich, in combinatie met de functie van Commandant Korps Mariniers. Van 2014 tot 2017 voerde hij het commando over de Koninklijke Marine en vervulde hij de functie van Admiraal Benelux.

Ter gelegenheid van zijn afscheid bij Defensie werd Verkerk benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden, commandeur in de Kroonorde en officier van het Légion d’Honneur.

Rob Verkerk is een resultaatgerichte leider met gevoel voor intermenselijke verhoudingen en het vermogen partijen met elkaar te verbinden. Hij heeft hart voor de maritieme sector in al zijn facetten.