SolarDuck en RWE installeren Offshore Floating Solar platform ‘Merganser’ op testlocatie in de Noordzee

04-07-2024 Leden nieuws

SolarDuck en RWE installeren Offshore Floating Solar platform ‘Merganser’ op testlocatie in de Noordzee
  • 0,5 MWp zonne-energie platform ‘Merganser’ is succesvol geïnstalleerd op de testlocatie op 12 km afstand van Scheveningen
  • De komende twee jaar staan in het teken van dataverzameling van dit pilot project om het systeem te analyseren en waar nodig te verbeteren

Met steun van een van Nederland’s grootste energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar OFPV (Offshore Floating Photo-Voltaic) platform geïnstalleerd – een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Het pilot project heeft als doel het bouwkundige ontwerp, de elektrische installatie en het ankersysteem te testen. Bovendien verschaft het project belangrijke inzichten over productie-, assemblage- en installatiemethodes en over het onderhoud; kennis die nodig is om de grootschalige commerciële toepassing van drijvende zonne-energiesystemen te kunnen realiseren.

‘Merganser’ werd eind juni succesvol geïnstalleerd in de offshore testlocatie van North Sea Farmers, op ongeveer 12 kilometer voor de kust van Scheveningen. Het schaalbare concept bestaat uit zes onderling verbonden platformen, met een capaciteit van 0,5 megawattpiek (MWp). De drijvende platformen zijn verbonden met het ankersysteem op 20 meter waterdiepte. RWE blijft het project faciliteren met kennis en technische ondersteuning.

Sven Utermöhlen, CEO Offshore Wind van RWE Renewables: “Zowel op zichzelf staand als in combinatie met offshore windparken biedt deze zonne-energie technologie nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van duurzame energieopwekking op zee – vooral in gebieden met lagere gemiddelde windsnelheden en veel zonlicht. Met ‘Merganser’ krijgen we unieke inzichten en praktijkervaring in één van de meest uitdagende maritieme omgevingen ter wereld.”

Zwevend tapijt

De opwekking van zonne-energie op zee vereist een technologie die werkt in de meest extreme omstandigheden op zee. Het driehoekige ontwerp van SolarDuck volgt golfbewegingen op dynamische wijze en ‘zweeft’ als een flexibel tapijt enkele meters boven het waterniveau. Zo waarborgt het ontwerp niet alleen de structurele integriteit van de drijvende constructie, maar het houdt ook kritieke onderdelen stabiel, schoon en droog. Het SolarDuck ontwerp ontving eerder dit jaar ’s werelds eerste certificering voor OFPV van Bureau Veritas.

Koen Burgers, CEO SolarDuck: “De succesvolle installatie van Merganser is het bewijs van de toewijding van het team van SolarDuck om de wereld te voorzien van elektriciteit met drijvende zonne-energie technologie. We doen dit niet alleen: Onze projectpartner RWE staat achter onze technologie en visie, samen met andere partners zoals TNO, TU Delft, MARIN en Deltares. Samen met tal van partners in de toeleveringsketen, waaronder Damen Shipyards, TMA en Norsk Hydro, die allemaal keihard hebben gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, realiseren we een positieve verandering in de wereld van energie opwekking.”

De combinatie van RWE’s wereldwijde leiderschap in offshore windenergie en SolarDuck’s technologische kennis en ervaring vormt de perfecte basis voor het versneld uitrollen van OFPV. De komende twee jaar zal het ‘Merganser’ pilotproject op afstand worden gemonitord via meer dan 180 sensoren die structurele belastingen, connector- en ankerbelasting en elektrische prestaties zullen meten, naast andere belangrijke prestatiecriteria. Bovendien zal Deltares – een onafhankelijk Nederlands kennisinstituut voor water en ondergrond – een uitgebreide monitoringscampagne begeleiden over de ecologische impact van OFPV.