Zakelijke kansen voor groene waterstof in de Golfregio met PIB

14-12-2023 Hydrogen, IRO Nieuws

Zakelijke kansen voor groene waterstof in de Golfregio met PIB

27 Nederlandse bedrijven gaan samenwerken om groene waterstofproductie in de Golfregio te ontwikkelen. Op 30 november 2023 tekenden zij een PIB-samenwerkingsovereenkomst met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De groep bedrijven richt zich op de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Oman. Het programma Partners for International Business (PIB) helpt de bedrijven bij hun plannen.

De bedrijven en kennisinstellingen gaan samenwerken in een Partners for International Business (PIB)-cluster. De coördinatie in Dubai is in handen van Holland Hydrogen Hub. De groep bestaat uit zowel publieke als private partners en investeerders in de energiesector in de Golfregio. Door middel van een aantal projecten gaan ze de productie van groene waterstof concreet opstarten. Het doel is om binnen 3 jaar te produceren voor lokaal gebruik en voor export naar Nederland.

Hub voor groene waterstof

De Golfregio kan in de toekomst een belangrijke hub voor de productie van groene waterstof worden. Dit komt onder meer door:

De beschikbaarheid van onbebouwd land;
De mogelijkheden voor het opwekken van zon- en windenergie;
De centrale ligging, dicht bij landen met opkomende markten;
De steun van lokale overheden met veel aandacht voor de energietransitie;
Voldoende kapitaal en veel ruimte voor industrie.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Waterstof staat hoog op de agenda van de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Oman. Voor de productie van groene waterstof wordt volop geïnvesteerd in grote zonneparken. Voor de productie en export werken de landen al samen met Japan, Zuid-Korea, India en Duitsland. Ook voor Nederlandse bedrijven liggen hier kansen. Bijvoorbeeld in Saudi-Arabië, waar momenteel ’s werelds grootste productiefaciliteit voor groene ammonia wordt gebouwd. En in Abu Dhabi en Oman, waar wordt geïnvesteerd in de lokale productie, opslag en export van waterstof.

Deelnemers PIB-cluster

Het cluster bestaat uit de volgende bedrijven:

Air Products, Battolyser, Bosal, Demaco, Desolenator, DOT, Elestor, Gasunie, H2Fuel, Royal HaskoningDHV, HyET Group, Hy-gro, J. de Jonge, Nedstack Fuel Cell Technology, Nonox, Plug Power, Port of Amsterdam, Port of Rotterdam, Proton Ventures, Royal Vopak, Soluforce, Stirling Cryogenics, Thomassen Energy, TNO, Urban Mobility Systems, Voyex en Witteveen+Bos.

Branchevereniging IRO en Invest International zijn als samenwerkingspartners betrokken.

Missies, beurzen en matchmaking

Binnen het PIB-programma worden activiteiten georganiseerd zoals handelsmissies, beursdeelnames, inkomende bezoeken van sleutelfiguren uit de Golfregio, lokale bezoeken aan mogelijke samenwerkingspartners en matchmaking. Een liaison wordt aangesteld om de sector lokaal te ondersteunen. Vanuit het Nederlandse ambassadenetwerk zijn de ambassades in Riyadh, Muscat en Abu Dhabi betrokken. Ook het consulaat in Dubai en het Regionale Business Development-team doen actief aan het programma mee.

Een eerste evenement van het PIB-programma staat gepland op 5 december in Dubai tijdens de klimaatconferentie 2023. In aanwezigheid van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zullen bedrijven uit het PIB-cluster in gesprek gaan met vertegenwoordigers uit de Golfregio. In mei 2024 komen vertegenwoordigers uit Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Oman naar Nederland. Zij zullen dan met bedrijven uit het PIB-cluster praten en de World Hydrogen Summit 2024 bezoeken.

Nationaal Waterstof Programma

Nederland werkt op waterstofgebied met veel landen samen. Het Nationaal Waterstof Programma (NWP) biedt u een overzicht van internationale afspraken die de Nederlandse overheid met andere landen heeft gemaakt.

Bron: rvo.nl