IRO 50 jaar: embracing the energy transition, celebrating the future!

24-06-2022 IRO Nieuws

IRO 50 jaar: embracing the energy transition, celebrating the future!

Eindelijk kon gisteren het 50-jarig IRO jubileum gevierd worden in de Fokker Terminal in Den Haag! De opkomst was met ruim 380 gasten groot en met het zomerse weer zat de sfeer er gelijk goed in. De benoeming van Mark Heine als nieuwe IRO voorzitter en de uitreiking van de Award of Excellence aan Pieter Heerema maakten het geheel tot een waar feest.

De dag werd geleid door het enthousiaste dagvoorzittersteam, Charlotte Roodenburg en Ruben de Nie. Het door IRO & Young IRO samengestelde programma stond bol van inspirerende sprekers. De prikkelende stellingen tussendoor hielden de aanwezigen bij de les. De rood/groene kaarten boden uitkomst om wat koelte toe te wuiven!

Pieter van Oord trapte af met zijn laatste speech als IRO voorzitter. “Er is reden voor optimisme naar de toekomst. Onze sector doet ertoe. Het energiebeleid dat in Den Haag gemaakt wordt, moeten wij uitvoeren.”

Sandor Gaastra, Directeur-Generaal Klimaat en Energie, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, scheen zijn licht op de energietransitie op de Noordzee. “In het Nederlandse deel van de Noordzee is nog twee keer zoveel ruimte voor offshore wind als de huidige hoge ambitie. Voor wind op zee zijn een paar dingen van essentieel belang: de business case, het tempo, voldoende mensen en passen binnen ecologische grenzen van de Noordzee.”

Edwin Verdonk, EVP Development & Subsurface, Shell, vertelde over de rol van techniek & innovatie in de energietransitie. “De offshore industrie heeft als innovatie centrum de BV Nederland heel veel opgeleverd, zowel financieel als ook qua werkgelegenheid en energiezekerheid”.

René Peters, Energie expert TNO en tevens IRO bestuurslid, gaf verbeeldend weer wat het belang van offshore energy is in de huidige Europese gas crisis.

Overdracht IRO voorzitterschap Pieter van Oord aan Mark Heine

Een memorabel moment was de overdracht van het IRO voorzitterschap van Pieter van Oord aan Mark Heine, CEO van Fugro. Pieter heeft ruim 10 jaar met verve de rol van ‘boegbeeld’ vervuld, onze leden vertegenwoordigd en IRO de energietransitie in geloodst. Wij zijn blij en vereerd dat wederom een CEO van een belangrijk offshore ‘kern-bedrijf’ onze voorzitter is, en verwelkomen Mark met open armen!

Als dank voor 15 jaar bestuurslidmaatschap waarvan 10 jaar als voorzitter, kreeg Pieter uit handen van Mark een antieke 17e eeuwse zeekaart cadeau. Ook had Mark nog een verrassing voor Pieter: hij benoemde hem tot erelid van IRO en heeft hem het bijbehorende zilveren reversspeldje overhandigd. Daarnaast werd ook onlangs afgetreden bestuurslid Edward Heerema benoemd tot erelid. Ook oud-IRO voorzitter Gert-Jan Kramer die al bij zijn aftreden tot erelid was benoemd, kreeg nog een zilveren speldje uitgereikt.

Subsessies

Tijdens de energieke subsessies die volgden konden de gasten zich laten inspireren door de sprekers Mark Tuitert (Olympisch schaatskampioen), Tom Touber (voormalig COO Volvo Ocean Race) en Ramon Vullings (Cross-industry innovation expert) welke mogelijk werden gemaakt door de IRO leden TWD, Van Oord en Heerema Marine Contractors.

And the winner is…Pieter Heerema!

Na de sessies kwamen de gasten bijeen voor de uitreiking van de IRO Award of Excellence. Niemand minder dan Pieter Heerema van Heerema Marine Contractors kreeg deze prestigieuze prijs uitgereikt door oud-winnaar Joop Roodenburg van Huisman.
De jury roemt Pieter Heerema om zijn durf. Als roerganger van de Heerema Groep is hij al decennia het toonbeeld van Nederlands Kunnen in de wereldwijde offshore-industrie. Een dynamisch ondernemer die met zijn bedrijf Heerema Marine Contractors de Nederlandse Offshore Industrie wereldwijd op de kaart blijft zetten met grootse ontwikkelingen in een altijd roerige industrie.

Het was een geweldige middag en avond! Het was warm, maar de sprekers hielden ons bij de les en geïnspireerd. De borrel en het walking dinner buiten zorgden voor een zomerse setting en maakten het feest compleet. Na afloop nog een swingend feest met de Dames Draaien Door die ervoor zorgden dat de voetjes van de vloer gingen.

Kortom: we embraced the energy transition and celebrated the future!

Foto’s

Bekijk hier de fotogalerij of de aftermovie.